Maggie De Block hoopt dat dakloze asielzoekers de deugd van de zelfredzaamheid belijden. 'Denk je dat er op de Zuidpool iemand klaarstaat met een warm bed en een kom soep?'

‘Daklozen, volg voorbeeld Dixie Dansercoer!’

Nu het weer volop vriest roept staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) daklozen op om op hun tanden te bijten, 'zoals poolreiziger Dixie Dansercoer ook al zeventig dagen doet!'

‘Hoe kouder, hoe meer daklozen, zo lijkt het wel. Maar neen, hoor, ’t is gewoon dat je ze niet hoort zolang de temperatuur niet onder het vriespunt zakt’, zegt Brussels OCMW-voorzittert Yvan Mayeur (PS) met een kwinkslag. ‘Dankzij de gezonde winterlucht kunnen wij er nog eens op wijzen dat 1.500 mensen op straat liggen te creperen. Je kunt het geklapper van hun tanden tot tweehonderd meter ver horen – als ze nog tanden hebben. Zo’n miserie, dat zien de media graag. Zo krijgen die sukkelaars ook een beetje aandacht om zich aan te warmen.’

Omdat het hoofdstedelijke OCMW zoveel dakloze asielzoekers niet kan opvangen – ‘we mogen onze vaste achterban van stemgerechtigde steuntrekkers niet verwaarlozen’ – ging Mayeur aankloppen bij staatssecretaris Maggie De Block. Zij reageerde echter dat winteropvang een lokale bevoegdheid is. Toch benadrukt de federale excellentie dat haar gedachten uitgaan naar de daklozen.

‘Mentaal probeer ik ze moed in te spreken’, zegt De Block. ‘Ik weet niet of asielzoekers de kranten lezen, maar ik heb deze boodschap voor hen: geef niet op! Wees verantwoordelijk voor jezelf en voor je gezin! Denk aan iets positiefs, bijvoorbeeld een ijsje met veel chocoladesaus of een stukje taart met slagroom.’

De Block is er rotsvast van overtuigd dat mensen veel weerbaarder zijn dan ze zelf denken. ‘Zet door, zoals Dixie Dansercoer! Die loopt nu al zeventig dagen rond te huppelen op de Zuidpool, de koudste plek op aarde. Denk je dat er daar iemand klaarstaat om hem ’s nachts op te vangen met een warm bed en een kom soep? Neen, hij en Sam Deltour staan in voor zichzelf. Als goede burgers doppen ze hun eigen boontjes. Ik roep alle dakloze asielzoekers daarom op om Dixie’s voorbeeld te volgen. Jullie moeten op jullie tanden bijten, dan lukt het wel!’

Jamil Khahan (25) fluit bewonderend. Met de beestenwagen is hij uit Afghanistan gevlucht, thans woont hij in een wakke kartonnen doos in Laken. Het verhaal van Dansercoer inspireert hem. ‘Respect. Dat moet je kunnen, te voet 4.800 kilometer afleggen in de sneeuw. En die man heeft van de overheid in Antarctica nog altijd geen positief antwoord gekregen op zijn asielaanvraag? Hoe houdt hij het toch vol, tjonge, jonge. In vergelijking daarmee leiden wij inderdaad een luizenleventje’, knikt Jamil.

Maggie De Block:
‘Denk aan iets positiefs, bijvoorbeeld een ijsje met veel chocoladesaus of een stukje taart met slagroom’

Ook Maurice Qadoenga (41) uit Rwanda is vol lof over het avontuur van de Belgische poolreiziger. ‘Ik ben mevrouw De Block zeer dankbaar om ons op dit rolmodel te wijzen’, zegt Maurice. ‘Namens alle asielzoekers beloof ik dat we in deze moeilijke dagen niet meer om haar aandacht zullen jengelen. Het was niet beleefd om haar lastig te vallen terwijl ze het aan de stok heeft met de oppositie. Sorry daarvoor.’