Marc Dutroux volgt Sofie Dumont op als presentator van het populaire kookprogramma. Dat heeft hij te danken aan zijn gastronomische inzichten.

Dutroux presenteert kookprogramma op VT4

Marc Dutroux zal het derde seizoen van VT4-programma Goe Gebakken presenteren. Dat kondigt de pedofiele psychopaat zelf aan in een persbericht. In de gevangenis gooit zijn culinaire kennis hoge ogen.

‘Met vreugde in het hart bevestig ik dat programmadirecteur Eddy De Wilde mijn voorstel aanvaard heeft om Sofie Dumont op te volgen’, schrijft Marc Dutroux. ‘Ik wens Sofie veel succes met haar verdere carrière bij VTM en zal in haar voetsporen de presentatie van Goe gebakken overnemen. Dat is een hele eer voor mij.’

Daarmee maakt Dutroux zijn langverwachte comeback. In de tweede helft van de jaren negentig domineerde de Waalse misdadiger de media toen een naar hem genoemd pedofilieschandaal losbarstte. In 2004 maakte hij een kortstondige rentree toen hij op een fel gemediatiseerd proces tot levenslang werd veroordeeld wegens ontvoering, gijzeling, verkrachting en moord.

Het is niet duidelijk of Dutroux een exclusiviteitscontract getekend heeft bij VT4. Bij de zender kon niemand details prijsgeven over de deal. De misdadiger erkent zelf dat de communicatie ‘moeilijke’ verloopt.

‘Mijn cliënt heeft VT4 twee maanden geleden een uitgebreid en zeer gedetailleerd voorstel opgestuurd, met een lijst van alle gerechten die hij zoal wil bakken en enkele bijbehorende grapjes. De feedback daarop was zeker niet negatief, zij het wel onbestaand’, benadrukt Dutrouxs manager Ronny Baudewyn. ‘Omdat zwijgen nog altijd instemmen is, betekent dat dat mijn cliënt een juridisch bindend contract heeft met de betrokken zender. Alleen weten wij dus niet wanneer het precies ingaat.’

Zal het Vlaamse publiek niet heftig opschrikken als er opeens een kinderverkrachter opduikt in een kookprogramma? ‘Neen, ik denk het niet’, antwoordt Baudewyn. ‘De overgang valt best mee. De namen ‘Dutroux’ en ‘Dumont’ lijken immers goed op elkaar, zodat de kans klein is dat de kijker ruw opschrikt uit zijn televisionele halfslaap.’

Hoewel het verrassend blijft dat precies Marc Dutroux een kookprogramma presenteert, wekt het nieuws in de gevangenis van Ittre geen verbazing. Daar zijn ze goed op de hoogte van zijn uitzonderlijke culinaire smaak. Nauwelijks een jaar zit hij er opgesloten, maar nu al is hij de absolute ster onder de gedetineerden. ‘Marc heeft zich hier zeer snel laten gelden. In mum van tijd heeft hij, ondanks zijn weerzinwekkende misdaden, het vertrouwen van zijn medegevangenen gewonnen’, geeft de gevangenisdirectie schoorvoetend toe.

Daarvoor moest Dutroux niet op de vuist gaan met cipiers. Zijn gastronomische inzichten volstonden om uit te blinken. ‘In het begin wou iedereen hem de schedel instampen. Nu we weten wat voor een culinair genie Marc is, hebben we veel respect gekregen voor hem’, getuigt drugsdealer Younes F. ‘Nu willen we enkel nog zijn knieën breken, meer niet.’

Gevangene Karim Z.:
‘Dankzij hem heb ik boterhammetjes met gerookte ham leren eten’

‘Hij heeft ons zelfrespect bijgebracht’, zegt Roland B., veroordeeld wegens autodiefstal. ‘Vroeger aten wij gewoon wat de pot schafte, nu letten we beter op ons dieet. Marc heeft ons geleerd om kieskeurig te zijn. Gepaneerde vis weigeren we wegens het krokante korstje. Kroketten lusten we wel omdat aardappelen gezond en voedzaam zijn.’

Dat Dutroux past voor varkensvlees levert hem de sympathie op van de moslims in de gevangenis. ‘Hij is één van ons’, zegt Karim Z., die een straf uitzit wegens roofmoord. ‘Het zelfvertrouwen waarmee hij gehaktschotels, worsten en spaghetti bolognaise van zich afschuift, is inspirerend. En dankzij hem heb ik boterhammetjes met gerookte ham leren eten.’