Gentse notabelen konden zich verschuilen in het Belfort, maar kwamen om toen een brandbom de toren trof.

Dolle paniek: zekering Lichtfestival springt

Er zijn zware rellen uitgebroken in Gent. De zekering van het Lichtfestival is zonet gesprongen, waardoor het stadscentrum in volledige duisternis is gehuld. De radeloze massa sloeg meteen aan het plunderen.

‘De hel barst los!’, kopt de site van De Gentenaar. Een halfuur na zonsondergang floepten alle lichten in de Gentse binnenstad gelijktijdig uit. Niet alleen de vele installaties van het Lichtfestival, ook de straatlantaarns en de particuliere verlichting zaten plotsklaps zonder stroom. In de rosse buurt lieten de feeërieke tl-lampen het afweten, waardoor de raamprostitutie haar omzet ogenblikkelijk zag kelderen. Geconfronteerd met de financiële rampspoed stortten nogal wat hoertjes zich uit hun venster, doorgaans met dodelijke afloop. Het gebrek aan artificieel licht veroorzaakt in de hele stad een niet te stuiten golf van collectieve waanzin en ongebreideld vandalisme.

‘It’s getting UGLY down here! Somebody please come and save me before…AAAAAAARGH!’, twitterde de Britse journalist David Atkinson vlak voor de losgeslagen meute hem vertrappelde.

In blinde paniek begonnen de honderdduizenden bezoekers nachtwinkels en horecazaken te plunderen. Omdat alles op de tast gebeurde, sneden nogal wat burgers zich aan glasscherven. Tientallen mensen bloedden dood of liggen nog altijd ergens leeg te lopen. Fonteinen van bloed maken de eeuwenoude kasseien extreem glibberig. Een peuter gleed uit en slikte zijn fopspeen in.

Politieagenten trachtten de gemoederen te bedaren door pepperspray in het rond te spuiten, maar in de duisternis spoten ze zichzelf in de ogen, waarna de bloeddorstige massa zich op hen stortte. De chaos is – onder andere door het gebrek aan licht – niet te overzien. Overal struikelen mensen over lijken en gewonden. Om voor licht te zorgen staken enkele Gentenaars hun eigen huis in de fik, waarna ze hun voordeur niet meer vonden en krijsend opbrandden in de vlammen.

Stedelingen spannen spontaan samen om hun straat te beschermen. Her en der worden barricades opgeworpen. Autochtone en allochtone Gentenaars koelen hun woede op weerloze provincialen. Er wordt geschreeuwd om vergelding. Steeds meer lijkt de consensus dat het internationale Jodendom verantwoordelijk is voor de aanslag op het elektriciteitsnet. Er worden gevallen gerapporteerd van etnische zuiveringen.

Burgemeester Daniël Termont (sp.a) en andere notabelen konden zich tijdig verschansen in de hoogste top van het Belfort. Enkel Siegfried Bracke (N-VA) werd de toegang ontzegd omdat hij geen verse onderbroek bij zich had. Vanuit de Belforttoren benadrukte Termont dat hij een volksmens is en de woede van de massa begrijpt. ‘Horden Oost-Europeanen verzieken de sfeer. We zullen daar krachtig tegen optreden – als we hier ooit nog weg geraken’, sms’te de burgervader. Luttele minuten later trof een brandbom de middeleeuwse toren.

Experts laten ondertussen weten dat ze de vermoedelijke oorzaak van de ramp gevonden hebben. ‘Iemand heeft ergens een illegale gloeilamp ingedraaid, terwijl dat een spaarlamp moest zijn’, besluit Joris Armagneau van de Gentse brandweer. ‘Daardoor kwam een kettingreactie op gang en het systeem werd overbelast, met een algeheel falen tot gevolg. Met aan waarschijnlijkheid grenzende zekerheid deed zich een meltdown voor in de centrale zekeringkast.’

Om voor licht te zorgen staken enkele Gentenaars hun eigen huis in de fik

Specialisten proberen zich toegang te verschaffen tot die zekeringkast, maar vanzelfsprekend is dat niet. Boven de ondergrondse ruimte heeft men onlangs immers het geraamte van een vreemdsoortige bouwsel geïnstalleerd: de zogenaamde Stadshal. ‘De enige oplossing is om dat ellendige ding weer af breken en de kapotte plomb te vervangen. Daarvoor moeten we wel door enkele meters beton boren’, zucht Armagneau.

Door het onverwachte gebrek aan lichtvervuiling kunnen Gentenaars voor het eerst de sterrenhemel aanschouwen. ‘Tiens, onze stad ligt echt wel pal in het centrum van de Melkweg’, constateerden nogal wat inwoners met de hen kenmerkende nuchterheid.