Patrick Janssens (l.) en Bart De Wever hebben afspraken gemaakt over een roterend burgemeesterschap. 'N-VA heeft bewezen een constructieve partner te zijn', zegt De Wever.

Patrick Janssens en Bart De Wever hand in hand naar gemeenteraadsverkiezingen

Paniek in de Koekenstad. Antwerps burgemeester Patrick Janssens kondigt aan dat hij en Bart De Wever met een gezamenlijke lijst naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012 trekken.

De gedoodverfde protagonisten in de strijd om de belangrijkste burgermeestersjerp van het land willen naar eigen zeggen een stabiele as vormen. Zo weet de kiezer al op voorhand dat hij maar één goede keuze heeft. Patrick Janssens (sp.a) en Bart De Wever (N-VA) zouden in het geheim afspraken hebben gemaakt over een roterend burgemeesterschap. Zodoende zal de voorspelde, mediatieke titanenstrijd uitblijven.

Toen Janssens eerder deze maand aankondigde dat zijn sp.a en de CD&V van huidig schepen Philip Heylen samen naar de kiezer trekken als Stadslijst, oordeelden analisten dat dat louter een manoeuvre was om de N-VA van Bart De Wever de wind uit de zeilen te nemen. Janssens gaf toen expliciet te kennen dat hij nog op zoek was naar andere partijen om op de lijst te staan. De pers ging ervan uit dat hij het over Open Vld had, maar dat blijkt nu een sof.

‘Hoewel ik een samenwerking tussen Open Vld en andere partijen niet totaal uitsluit, lijkt het me erg onwaarschijnlijk zolang de partij geleid wordt door een eigengereide voorzitter als Alexander De Croo’, aldus De Wever. ‘N-VA daarentegen heeft de voorbije jaren bewezen een constructieve partner te zijn, zowel op Antwerps niveau als daarbuiten. Het verwondert me geenszins dat Patrick Janssens de verstandige keuze heeft gemaakt om al zijn eieren in onze mand te leggen. Ook Groen! lonkt naar ons.’

Janssens zelf wil de samenwerking tussen zijn Stadslijst en de Vlaams-Nationalisten geen kartel noemen. ‘Het is niet de bedoeling dat we één grote partij worden. Wel willen we het project waar we nu al jaren samen aan werken, en dat volgens mij geapprecieerd wordt door de Antwerpenaren, kunnen voortzetten. Daarom trekken we naar de kiezer onder de naam ‘Stadslijst voor het Project Antwerpen’. We zoeken nog naar een herkenbare, drieletterige afkorting voor de affiches en de kiesbrieven. Dat zal zichzelf vast uitwijzen.’

Op markten en in kroegen worden De Wever en Janssens intussen steevast ‘Den Dikken en Den Dunnen’ genoemd. Dat kan beide heren niet deren. Janssens ziet er zelfs een waarheidsgetrouwe omschrijving van de politieke realiteit in: ‘In de films van Laurel & Hardy voert Den Dikken altijd het hoge woord, maar op het einde is het Den Dunnen die met alles weggeraakt. Precies zoals ik de coalitie voor ogen zie.’

Bart De Wever:
‘Patrick Janssens heeft de verstandige keuze gemaakt om al zijn eieren in onze mand te leggen’

De Wever erkent de geldigheid van de parallel met het vooroorlogse komische filmduo, maar wijst erop dat hij de rollen tegen de verkiezingen nog hoopt om te keren: ‘Ik ben op dieet. Geen koolhydraten, geen gefrituurde spullen… Alleen groenten. Mijn leven stelt voorlopig niet veel meer voor. Prettig is anders, maar het is dringend nodig. Tegen 14 oktober hoop ik 100 kilo kwijt te raken. Dat is mijn streefdoel.’