Wouter Beke ontkent het auteurschap van de brief niet, hoewel hij hem ondertekende met het pseudoniem 'Uw Kapoen'.

Nieuwjaarsbrief Wouter Beke uitgelekt

De finale kladversie van de nieuwjaarsbrief van CD&V-voorzitter Wouter Beke is in de openbaarheid beland. Het document richt zich vooral tot senioren en bevat enkele richtlijnen voor de gezondheidszorg.

Journalisten van De Standaard en Le Soir konden de ingescande kladversie van Bekes nieuwjaarsbrief inkijken, De Rechtzetting loerde incognito, maar alziend mee over hun schouder. In vage bewoordingen wenst Wouter Beke alle ouderen een goed 2012 en looft hij ‘de gezelligheid’ van grootouders. Hij bedankt hen tevens voor hun economische inspanningen in moeilijke tijden, wat volgens experts een vooruitblik kan zijn op een nieuwe ingreep in de pensioenen.

In zijn nieuwjaarsbrief benadrukt Beke regelmatig dat hij het belangrijk vindt dat senioren in goede gezondheid verkeren. Daarmee impliceert hij mogelijk een verlaging van de gezondheidszorgbijdrage voor bejaarden.

‘Beke slaat en zalft in zijn nieuwjaarsbrief’, zegt een ingewijde. ‘Hij wil ouderen duidelijk maken dat ook zij meer zullen moeten afdragen aan de fiscus, maar stelt tegelijk een beloning in het vooruitzicht. Hoe hij dat wil realiseren is onbekend.’

Traditioneel is de nieuwjaarsbrief van Wouter Beke een goed bewaard geheim dat binnen het CD&V-partijbureau blijft. Het perslek is daarom een unicum. Dat kan slecht uitkomen voor Beke, die onlangs nog van zich afbeet tegenover voormalig kartelpartner N-VA in het blad Humo. Daarin noemde hij N-VA’s alternatieve begrotingsplannen laatdunkend ‘het best bewaarde geheim van de Wetstraat’.

N-VA fractievoorzitter Jan Jambon haalde meteen scherp uit op Twitter: ‘De CD&V heeft geen geheimen, zoveel is duidelijk.’ Groen!-boegbeeld Meyrem Almaci tweette dan weer: ‘Vaagheid troef in brief Beke. Le vieux CVP est de retour.’

De brief blikt vooruit op een mogelijk grotere bijdrage van bejaarden in de besparingen

Wouter Beke zelf reageerde alleen via zijn woordvoerder, en liet verstaan ‘geschokt’ te zijn door een ‘gebrek aan vertrouwelijkheid’. Hij ontkende evenwel niet het auteurschap van de nieuwjaarsbrief, die hij handgeschreven ondertekend had met het werkpseudoniem ‘Uw Kapoen’.