Onder de spoiler van Marco De Beuckeleer vinden daklozen beschutting tegen weer en wind.

Marco laat daklozen schuilen onder spoiler

Tijdens de kerstperiode legt Marco De Beuckeleer (23), een lasser uit Wondelgem, daklozen te slapen onder de spoiler van zijn VW Scirocco R20T. 'Ook marginale ronny's als ik hebben een hart.'

‘Eer is veel onrecht in de wereld. Ook in mijn eigen leven heb ik al veel miserie meegemaakt’, vertelt Marco De Beuckeleer. Zijn toon is even hard als zijn blik. Het dodelijke sérieux waarmee hij zijn plan uit de doeken doet, past bij de buurt waar hij opgegroeid is en waar hij nog altijd woont, de volkse Bloemekenswijk in Gent. ‘Vorig jaar nog is er op het Van Beversplein een fietser tegen mijn auto gereden. Heel mijn portier gedeukt. Maar ik heb wel mogen betalen omdat dat kalf zijn been verloren was.’

Omdat hij beseft dat hij het toch beter heeft dan vele andere sukkelaars, mogen daklozen gedurende de kerstperiode schuilen onze de spoiler van zijn glimmende VW Scirocco. ‘Ik ben een ronny, dat klopt, maar een barmhartige ronny. Ik houd van blitse wagens en ik trek me geen fluit aan van snelheidsbeperkingen. Een agressieve rijstijl hoort bij een jongen van mijn leeftijd en mijn achtergrond. Dat wil echter niet zeggen dat ik geen compassie heb met andere mensen. Nu het beginnen te sneeuwen is, wil ik solidair zijn. Ook marginale ronny’s als ik hebben een hart.’

‘Vanaf 22 uur, als ik terugkom van de bokstraining, tot half zeven mag er zich een dakloze onder mijn spoiler leggen’, verkondigt Marco. ‘Behalve in het weekend. Dan ga ik dansen. Achter de wijven zitten en bollen pakken. Dan moet er mij geen dakloze komen lastigvallen.’

‘Ik hoop dat mijn maten mijn voorbeeld volgen’, zegt de jonge arbeider. ‘We moeten iets teruggeven aan de maatschappij. Niet dat we zelf veel gekregen hebben, maar toch.’

Marco is echter niet van plan om zomaar iedereen een slaapplaatsje te gunnen. ‘Oost-Europeanen moeten niet komen aanbellen. Die zouden er met hun hele familie onderkruipen. Dat is slecht voor de aerodynamica’, foetert de autofreak. ‘Ik aanvaard enkel alleenstaande mannen en lelijke vrouwen. Mooie vrouwen mogen bij mij thuis komen schuilen.’

Marco (23):
‘Ik ben een ronny, dat klopt, maar een barmhartige ronny’

Het initiatief van Marco De Beuckeleer kan op interesse vanuit het Gentse stadsbestuur rekenen. ‘Het is hartverwarmend dat gewone Gentenaars hun medeleven betuigen. Ik zal minister van Sociale Economie Freya Van den Bossche (sp.a) verzoeken om een subsidie voor spoilers uit te werken’, zegt burgemeester Daniël Termont (sp.a). ‘Als we de zorg voor daklozen uitbesteden aan burgers uit de achterbuurten, houden we meer geld over om te investeren in prestigeprojecten het stadscentrum, zoals de nieuwe stadshal, waar gegoede Gentenaars zullen kunnen schuilen voor de elementen zonder dat bedelaars het uitzicht verpesten.’