Het gelach van Carl Decaluwé dreef verschillende automobilisten tot waanzin, waardoor ze op elkaar inreden. Volgens een bekende Waalse strafpleitster was het drama enkel in West-Vlaanderen mogelijk.

Gelach Carl Decaluwé veroorzaakt botsing

Het naargeestige gelach van Carl Decaluwé (CD&V) tijdens een interview op Radio 1 heeft op de E17 ter hoogte van Waregem een kettingbotsing veroorzaakt. Er vielen vijf doden en honderden gewonden.

Jonas Muylaert en Lisbeth Imbo interviewden Vlaams Parlementslid Carl Decaluwé in hun programma De ochtend. Ze stelden de West-Vlaamse politicus enkele vragen over zijn nakende gouverneurschap, maar daar wenste de zelfverklaarde mediaspecialist niet op in te gaan.

‘Zou u het graag hebben? Zou u het leuk vinden?’, probeerde Imbo nog, maar haar studiogast hapte niet toe. ‘Dus u weet nu nog niet of u het leuk zult vinden?’, besloot de presentatrice, waarop het huiveringwekkende gelach van Decaluwé voor het eerst weerklonk. Vervolgens ging het gesprek over de noodlijdende regionale televisiezenders, zodat het parlementslid zijn kans schoon zag om een eind weg te wauwelen.

Nadat hij uitgebabbeld was, waagde Imbo een allerlaatste poging. ‘Toch nog even proberen. Zou dat toch niet leuk zijn voor u?’, viste ze een laatste keer. Daarop verloor Decaluwé alle zelfbeheersing en begon hij zonder enige schroom in de microfoon te lachen.

‘Vreselijk’, huivert Marcel Steemans (43), een vertegenwoordiger in kippenmest uit Tielt. ‘Het nieuws dat meneer Decaluwé onze geliefde Paul Breyne zou opvolgen, had me al erg aangegrepen. Ondanks het slaapverwekkende item over de regionale zenders probeerde ik me toch op de baan te concentreren. Maar toen klonk opeens dat weerzinwekkende gelach en sloegen de stoppen door.’

Steemans ging in paniek op de rem van z’n chique Audi A14 staan. ‘Een reflex. Ingegeven door pure angst. Je lichaam neemt het van je over’, vertelt de man aangeslagen.

De vertegenwoordiger sprong uit zijn wagen en liep gillend de West-Vlaamse woestenij in. Ondertussen reden verschillende andere automobilisten in op zijn wagen, waardoor een gemene kettingbotsing ontstond richting Kortrijk. Daarbij vielen vijf doden en honderden gewonden. De meesten moesten met een psychose afgevoerd worden naar het Psychiatrisch Centrum Sint-Amandus in Beernem – ook zij hadden de uitzending gehoord.

Enkele uren later werd Marcel Steemans naakt en besmeurd met zijn eigen uitwerpselen teruggevonden in een rioolpijp. Hij is ondertussen aan de beterhand. ‘Maar ik zal nooit meer de E17 kunnen oprijden zonder aan die noodlottige lach terug te denken’, beseft hij.

Zelfverklaard mediaminister Ingrid Lieten (sp.a) heeft al te kennen gegeven een onderzoek te zullen instellen. ‘We moeten bekijken hoe het mogelijk was dat Carl Decaluwé ongehinderd zijn schrikbarend gelach kon verspreiden via een radio van de openbare omroep’, zegt Lieten. ‘Dit leed is onaanvaardbaar. De vraag is of het te vermijden was.’

De bekende Waalse strafpleitster Victorine d’Urbervilles d’Alost vermoedt van wel. ‘In Wallonië zou dit niet kunnen gebeuren’, zegt d’Alost overtuigd. ‘Het is onbegrijpelijk dat iemand als Carl Decaluwé provinciegouverneur wordt. Dat hij daarenboven vrijuit zijn zeg kon doen op de radio gaat mijn bevattingsvermogen te boven.’

Mediaminister
Ingrid Lieten:
‘Onderzoeken hoe Carl Decaluwé ongehinderd zijn schrikbarend gelach kon verspreiden’

Desondanks was D’Alost niet verbaasd toen ze het nieuws vernam over de nieuwe functie voor Decaluwé. ‘Het is niet verwonderlijk dat zoiets zich in een provincie als West-Vlaanderen afspeelt. Decaluwé heeft duidelijk geen banden met de top van CD&V. Anders beland je niet op zulke onnozele posten terwijl alle anderen – zelfs iemand als Hendrik Bogaert – minister worden.’

Bij regionale zender WTV is de verslagenheid nu helemáál toegeslagen. ‘Eerst hadden we die man op ons dak als mediaspecialist. Toen konden we hem nog negeren. Maar nu Carl Decaluwé provinciegouverneur wordt, vrezen we het ergste. Voor elke ondergelopen kelder zal hij wel een of ander rampenplan afkondigen’, vreest een reporter van de West-Vlaamse televisie. ‘De redactie is de wanhoop nabij.’