Een artist's impression van het Higgs-boson deeltje. Het partikel laat zich slechts met veel moeite uit zijn schuilplaats lokken.

Higgs-boson-deeltje verschanst zich in tunnel

Wetenschappers hebben het Higgs-boson-deeltje bijna gevonden. Het zou zich met aan waarschijnlijkheid grenzende zekerheid verborgen houden in een tunnelcomplex in Zwitserland, zo verklaarden ze gisteren.

Reeds veertig jaar duurt de zoektocht naar het Higgs-boson-deeltje. Maar nu komt er schot in de zaak. Twee teams van onderzoekers, die beide onafhankelijk van elkaar een zoektocht naar het subatomaire deeltje voeren, kondigden gisteren in Genève aan dat ze nieuwe aanwijzingen hebben.

Volgens de beide onderzoeksteams, Atlas en CMS (Compact Muon Solenoid), kan het voortvluchtige deeltje worden gevonden in de lagere regionen van de massa van de Frans-Zwitserse Alpen. De teamhoofden zijn er naar eigen zeggen net geen 100 procent zeker van dat het Higgs-boson-deeltje zich verschuilt in een reusachtig, meerlagig tunnelcomplex onder de bergen. Volgens moeilijk te weerleggen aanwijzingen zouden er een hydro-elektrische energievoorziening en hotelfaciliteiten aanwezig zijn.

Sceptici wijzen erop dat het tunnelcomplex nog nooit door iemand is waargenomen en betwijfelen of het wel echt bestaat. Als het deeltje al zou bestaan, kan het zijn belagers makkelijk te snel af zijn in het onherbergzame grensgebied tussen Frankrijk en Zwitserland.

‘Er zijn inderdaad nog meer metingen nodig om te spreken van een officiële ontdekking’, geven de onderzoekers toe. ‘Maar dat kan niet lang meer duren. We hebben net een Europees Centrum voor Nucleair Onderzoek (CERN) opgericht in Genève, vlak boven de vermoedelijke schuilplaats van het Higgs-boson-deeltje. Het is maar een kwestie van tijd voor we de ingang tot het tunnelcomplex hebben gevonden.’

Het wordt nog een helse klus om het deeltje te vangen. Volgens onbevestigde geruchten zou het zich binnen zijn tunnelfort verschanst hebben in een enorme deeltjesversneller tussen een quasi oneindig aantal subatomaire partikels. ‘Dat maakt het extra moeilijk om het deeltje te isoleren van de omstanders’, beseffen de onderzoekers.

In de wetenschappelijke pers is een hevig debat aan de gang tussen een kamp dat het deeltje wil uitroken en een kamp dat gelooft dat het partikel zich zal laten lokken door de subatomaire versie van een blokje kaas. Barack Obama zou zich al bereid verklaard hebben zijn Special Forces in te zetten om het Higgs-boson-deeltje te overmeesteren, maar dat aanbod hebben de onderzoekers afgeslagen.

Onderzoekers:
‘Het is van cruciaal belang dat het Higgs-boson-deeltje levend wordt gevangen’

‘Het is van cruciaal belang dat het Higgs-boson-deeltje levend wordt gevangen’, zegt professor Ludovic Armagneau van het Atlas-team. ‘Volgens de wetenschappelijke overlevering zou het deeltje immers verantwoordelijk zijn voor de Oerknal, die alles wat dáárvoor bestond vernietigd heeft. Een ordinaire Amerikaanse executie en anonieme begrafenis op zee zou te genadig zijn. Liever leveren we Higgs-boson uit aan de willekeur van de financiële markten.’