De handelsrechtbank van Sint-Niklaas zal de Goedheiligman failliet verklaren omdat hij te veel gespeculeerd heeft op speculaas.

Sinterklaas moet faillissement aanvragen

Aan de vooravond van 6 december vraagt Sinterklaas officieel het faillissement aan bij de handelsrechtbank van Sint-Niklaas. Miljoenen kinderen dreigen dinsdag niks in hun schoentje te vinden.

Dat Sinterklaas nu het faillissement moet aanvragen, komt niet als een totale verrassing. Tot voor enkele jaren was Sinterklaas een bloeiende multinational die elk jaar hogere omzetcijfers kon presenteren en steeds meer snoepgoed en duurder speelgoed aan de kinderen wist uit te delen.

Maar de financiële crisis van 2008 trof Sinterklaas bijzonder hard. Hij bleek te veel te hebben gespeculeerd op de speculaasmarkt, en zijn portefeuille bleek vol te zitten met verpakte rommelspeeltuigen. Bovendien had de Goedheiligman zich vertild aan de mislukte overname van de Kerstman, wat een groot gat heeft geslagen in zijn boekhouding. Uiteindelijk moest Sinterklaas een eerste keer aankloppen bij de Belgische en de Nederlandse overheid. Ondanks het enorme beslag op de begroting beslisten beide landen toen toch een grootscheepse reddingsoperatie op te zetten ‘om de belangen van de kinderen te vrijwaren’.

Maar de problemen bleven zich opstapelen. Sinterklaas bleek ook, via constructies rond zijn Spaanse sinaasappelplantages, onverantwoord veel Spaanse waardepapieren in portefeuille te hebben. Toen de Spaanse ratings de dieperik indoken, deelde ook Sinterklaas in de klappen. De aandelenkoers van zijn holding, Klaas Investment, ging pijlsnel de dieperik in, terwijl de langetermijnrente waaraan de kindervriend kon lenen tot boven de 5 procent steeg, zeker nadat Moody’s de rating van Sinterklaas verscheidene malen had verlaagd.

De doodsteek kwam er met het virtueel faillissement van Dexia en de vereffening van Arco, waar Sinterklaas als goede katholieke bisschop het gros van zijn overgebleven reserves had geparkeerd. De kindervriend klopte een tweede keer aan bij de nationale overheden, maar die waren enkel bereid bij te springen al Sinterklaas opgesplitst zou worden in een good sint en een bad sint. Dat zag de Goedheiligman niet zitten. ‘Het bestaan van een stoute Sinterklaas zou mijn opvoedkundig project jegens stoute kinderen helemaal ongeloofwaardig maken’, verklaarde hij op 12 november bij zijn intrede in Antwerpen aan de verzamelde pers.

Een faillissement werd zo de enige uitweg uit de impasse.

Sinterklaas bleek te veel verpakte rommelspeeltuigen in zijn portefeuille te hebben zitten

Wat er nu met 6 december gaat gebeuren, weet niemand. Vast staat dat vele kinderen in hun schoen geen pop met vlechtjes in het haar zullen vinden en evenmin een snoezig jurkje kant en klaar. Geen kaatseballen in een net, en zelfs geen letter van banket. Die zijn immers allemaal overgenomen door curator Piet De Swert, die daarmee de openstaande schulden bij tal van snoepdraaiers, speelgoedmakers en shoppingcentra zal inlossen.
Voor stoute kinderen is dit wel goed nieuws. De curator moet immers ook alle roes en gardes te gelde maken, net als de zak. Het bisdom van Brugge heeft al interesse betoond.