Republikeins presidentskandidaat Newt Gingrich scoorde reeds met hilarische oneliners als: 'Grootbanken betaalden mij niet als lobbyist, maar als historicus.'

Tv-zender introduceert lachband tijdens Republikeinse voorverkiezingen

Tijdens de veelbekeken debatten van de Republikeinse Partij is een nieuw schandaal ontstaan. De progressieve tv-zender MSNBC liet de laatste debatten begeleiden door een lachband.

Al enige tijd woedt er een hevige competitie tussen verschillende Republikeinse would-be presidentskandidaten, van wie de meesten zich als bizarre figuren laten omschrijven. Zo vergat Texaans gouverneur Rick Perry het derde van drie ministeries die hij wil afschaffen of leek hij meermaals slaperig en dronken tijdens de debatten. Zakenman Herman Cain struikelde dan weer over een bijzonder eenvoudige vraag over Obama’s Libië-beleid, en notoir stokebrand Michele Bachmann oogstte veel kritiek voor haar medische complottheorieën.

‘Wij vonden dat de Republikeinse primary’s meer aandacht verdienen’, zei MSNBC-voorzitter Phil Griffin in een persmededeling. ‘Als politieke debatten zijn ze waardeloos, maar als entertainment zijn ze onbetaalbaar. Vandaar dat we een lachband zijn gaan gebruiken.’

Favoriet om de nominatie als presidentskandidaat binnen te rijven is de gouverneur van Massachusetts, Mitt Romney. Die kan echter op weinig enthousiasme rekenen van harde conservatieven wegens zijn gematigde posities en zijn mormoons geloof. ‘Alle media hopen de nominatie van Romney zo lang mogelijk uit te sellen’, weet Griffin, ‘omdat Romney saai is en geen boeiende televisie oplevert. We moeten niet langer doen alsof we de debatten uitzenden vanwege hun nieuwswaarde.’

Herman Cain: ‘Dat krijg je met een communist als Obama in het Witte Huis’

Een MSNBC-testpubliek reageerde naar verluidt al positief bij sessies waar een lachband werd gebruikt bij onder andere de verdediging van kandidaat Newt Gingrich dat hij door grootbanken niet was betaald als lobbyist maar als ‘historicus‘ die zijn thesis heeft geschreven over Belgisch Congo. Ook zijn pleidooi voor kinderarbeid leverde onderhoudende televisie op.

Republikeins voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, reageerde furieus: ‘Dit is een complot van de media om ons belachelijk te maken.’ Ook verschillende notoire conservatieven op de zender Fox News maakten zich erg boos. ‘Een schande. Dit is het werk van Satan zelf’, schreeuwde Bill O’Reilly in zijn tv-show, een platform waar stevig gescholden wordt op linkse beroemdheden.

De kandidaten zelf haastten zich om hun verontwaardiging te uiten over de lachband. ‘Ik weiger te dienen als entertainment voor een zender die denkt dat homoseksuelen niet moeten gestenigd worden’, zei een aangeslagen Rick Perry. Herman Cain dan weer haalde de schouders op: ‘Dat krijg je met een communist als Obama in het Witte Huis.’ Newt Gingrich vergeleek Obama met Hitler. Alleen Mitt Romney stapte niet mee in de hysterie en zei dat hij de lachband in kwestie ‘weinig beleefd en nogal smakeloos’ vindt.

Ook bij al deze commentaren, behalve die van Romney, draaide de lachband van MSNBC volop.