Afval in de Gentse wijk Rabot. Doordat drie vuilnismannen hun werk niet deden, bleef de vuiligheid zich maar opstapelen.

Vuilnismannen ontslagen dankzij Street View

Drie medewerkers van afvalverwerkingsbedrijf Ivago zijn ontslagen. Uit beelden van Google Street View bleek dat ze hun job niet naar behoren uitoefenden. De vuilnismannen erkennen hun slordigheid.

De Gentse schepen van Orde en Netheid Tom Balthazar (sp.a), tevens voorzitter van afvalophaalbedrijf Ivago, is bijzonder verbolgen door de nalatigheid van de drie mannen. ‘Jaarlijks pompt het schepencollege miljoenen euro’s in marketing om Gent internationaal op de kaart te zetten als propere, veilige en hippe stad’, zegt Balthazar. ‘Als je dan ziet dat drie luiaards er zo met hun pet naar gooien, bloedt je hart, ja.’

Uit beelden van Street View, een dienst van internetgigant Google die gisteren werd gelanceerd in België, blijkt duidelijk dat de vuilnismannen het afval gewoon lieten liggen. ‘De vuiligheid bleef zich soms gedurende weken opstapelen op de straathoeken’, getuigt buurtbewoner Evarist Keulenborgh (53). ‘Ik heb een paar keer een brief geschreven naar Ivago, maar nooit antwoord gekregen – wellicht omdat de facteurs hier even negligent zijn als de mannen van de vuilkar. Op den duur lag er zoveel vuilnis dat ik zelf de moeite niet meer nam mijn afval te sorteren. Iedereen gooide zijn afval gewoon mee op de hoop. Dat was het gemakkelijkst. Ik zal mij nu maar weer een rol vuilzakken gaan kopen, zeker?’

Woordvoerster Rebecca Steels ontkent dat Ivago het probleem niet opvolgde. ‘Maar zonder Street View was het moeilijk in kaart te brengen. Je kunt toch niet verwachten dat wij een personeelslid elke straathoek laten controleren? Zo kun je bezig blijven’, zegt Steels.

Het was uiteindelijk een kotstudent die het bewijsmateriaal aanleverde. Dimitri Veest (21) zocht op Street View naar zijn kot in de Victor Frisstraat en trof een enorme berg vuilnis aan. ‘Ik was geschokt. Ik ben speciaal in Gent komen studeren en niet in Antwerpen, Brussel of Leuven omdat deze stad volgens de marketing zo proper, veilig en hip is. Maar het vuil ontsiert de straten en vormt een gevaarlijke hindernis’, getuigt Veest. ‘Dat is niet hip. Eén keer ben ik ’s nachts over een half leeggegeten potje chocomousse gestruikeld, waardoor ik een tand brak. Daarvoor zal ik de drie daders in gebreke stellen.’

De daders, die graag met hun volledige naam in de krant willen, geven toe dat ze ‘misschien wel een beetje slordig’ te werk zijn gegaan in het Rabot. ‘Maar ja, wat wil je? Er is de tijddruk en door de crisis heb je geen werkzekerheid. Toen Street View nog niet bestond, was ons werk gemakkelijker. Veel minder stress. Zolang het stadscentrum schoon geborsteld was, kreeg je geen gezaag van de burgemeester’, vertelt Ronny Desrameau (34). ‘In het Rabot wonen er toch alleen maar migranten, werklozen en gepensioneerden. Moeten wij er nu echt voor zorgen dat ook die profiteurs van de straat kunnen eten? Kom zeg, een beetje realistisch blijven.’

Kotstudent vindt via Street View bewijs nalatigheid vuilnismannen

Ook Olivier D’Hondt (29) en Nico De Vis (41) zijn zich van weinig kwaad bewust. ‘Het was ontmoedigend om in het Rabot te werken’, zucht De Vis. ‘Vijf minuten nadat we met onze vuilkar door de Wondelgemstraat waren gereden, lag ze alweer even vuil als tevoren. In plaats van een C4 zou het stadsbestuur ons beter psychologische begeleiding geven. Ons werk werd niet gerespecteerd. Wij voelen ons bij het afval gezet.’

Wat zullen ze aanvangen nu ze vuilnisman af zijn? ‘Sluikstorten, verdomme. Daar zal ik voortaan meer dan tijd genoeg voor hebben’, bromt Desrameau strijdlustig. ‘En via Street View zoeken naar politiekers die net een hoerenkot binnenstappen of buitenstrompelen.’