Journalisten met een muzikale passie zijn niet nieuw. VRT-journalist Lieven Verstraete bijvoorbeeld kwam dit jaar nog in de media met zijn passie voor Latijns-Amerikaanse muziek onder het pseudoniem Satanic Samba. Nu is het de beurt aan beursspecialist Paul D’Hoore, vooral bekend van zijn boek ‘De tien beurswetten’.
‘Ik heb dubstep al gevolgd van in het begin, toen het rond 2004 begon op te komen in Londen,’ zegt D’Hoore in een telefonisch interview, ‘Onmiddellijk wist ik: dit gaat groot worden. En ik heb gelijk gekregen.’ D’Hoore waagt zich nu dus zelf aan zijn favoriete muziekgenre. Daarvoor heeft hij rapper Kaye Styles onder de arm genomen.
‘Dubstep is hét genre van het moment. En de financiële crisis treft iedereen, van de allerarmsten tot de rijken. Een betere combinatie is nauwelijks denkbaar,’ zegt Kaye Styles. De plaat, die ‘Wall Street Wobble’ zal heten, oogt alvast veelbelovend, met titels als ‘Housing Bubble Bassline’, ‘Bankroll Dub’ en ‘Credit Default Filth’.
Naar eigen zeggen grijpt D’Hoore vooral terug op de eerdere, ongepolijste sound van Londense dubstep, met erg minimale arrangementen en haast infrasone sub-bassen. Uitschieter van het album is volgens beide artiesten het nummer ‘David Cameron’s Private London Riot’, een acht minuten durende opeenstapeling van zware baslijnen, agressief rapwerk en losse breaks.
D’Hoore geeft toe dat zijn muziekwerk als een verrassing komt. ‘Traditioneel denkt men bij financiële analisten niet onmiddellijk aan hippe undergroundclubs,’ geeft hij toe, ‘maar ik ben zeker niet de enige beursjournalist met een muziekpassie. Willem Middelkoop (Nederlands beursspecialist, nvdr), bijvoorbeeld, heeft een encyclopedische kennis van new wave en speelde in de jaren ’80 nog bij de band Devious Oracle.’
‘Wall Street Wobble’ zal begin december in de winkelrekken liggen en ook verkrijgbaar zijn via iTunes. In januari zijn er onder meer optredens van D’Hoore en Styles gepland in de Brusselse AB en in de Vooruit in Gent.
Kaye Styles: ‘Dubstep is hét genre van het moment. En de financiële crisis treft iedereen.’
Moeten we dit album zien als een politiek statement? ‘Ik kan alleen voor mezelf spreken,’ reageert Kaye Styles, ‘maar bij deze crisis kan je niet onbewogen blijven. Ik heb erg veel van mijn eigen woede tegenover de graaicultuur van beursspeculanten gelegd in mijn teksten. Paul en ik voelden allebei sterk die onderstroom van verontwaardiging over onrecht toen we ons lieten inspireren voor dit album.’