Steeds meer Belgen hebben moeite hun elektriciteitsrekening te betalen. Ook Electrabel-CEO Hansen, wiens schuld intussen tot één miljoen euro opgelopen is.

CEO Electrabel kan elektriciteit niet betalen

Via een lek is bekend geworden dat Jean-Pierre Hansen, CEO van energiebedrijf Electrabel, zijn persoonlijke energiefactuur niet meer kan betalen. Hij is op een lijst van wanbetalers terechtgekomen.

Bis al enkele jaren één van de duurste landen in Europa wat energie betreft. De hoge persoonlijke energiefacturen hebben nu ook de CEO van Electrabel, Jean-Pierre Hansen, getroffen. Volgens een anoniem lek kan Hansen al meer dan zeven maanden zijn facturen niet meer betalen. Dezelfde bron wist te bevestigen dat Hansen zijn privéwoning vol peperdure elektronische snufjes gestouwd heeft die hij altijd laat aanstaan.

De CEO van Electrabel kocht zich in 2008 een erg dure, hypermoderne woning (prijskaartje geschat op 61 miljoen euro) in Brasschaat. Het huis reageert op stemcommando’s om deuren te openen en af te sluiten. De haag rond de villa is beveiligd met een elektrisch hekken. De besproeiing van zijn gazon en het voederen van de waakhonden worden elektronisch geregeld. Volgens onbevestigde, maar zeer aannemelijke speculaties verbruiken ook Hansens twee verwarmde binnenzwembaden en de speciale gastensauna veel energie.

Een andere anonieme bron weet dat Hansens energieschuld intussen oploopt tot haast één miljoen euro. Pittig detail: de aanmaningsbrieven aan zijn adres werden nietsvermoedend ondertekend door hemzelf.

‘Dit is een zware inbreuk op de privacy van mijn cliënt’, reageert de advocaat van Jean-Pierre Hansen geprikkeld. ‘De heer Hansen is het slachtoffer van een mediahetze die erop gericht is zijn persoon belachelijk te maken en Electrabel in een slecht daglicht te stellen.’

Electrabel, dat in 2007 opging in de Franse energiereus GDF Suez, heeft de laatste tijd te kampen met zware kritiek. In maart legde energiewaakhond CREG het bedrijf een boete op wegens onbetaalde belastingen. Vorige maand nog waarschuwde Electrabel dat het hard zal reageren op hogere belastingen op zijn kerncentrales.

Jean-Pierre Hanssen ondertekende eigenhandig de aanmaningsbrieven aan zijn adres

Volgens indiscreties in de Wetstraat overlegt Hansen met formateur Elio Di Rupo en ontslagnemend minister van Energie Paul Magnette (beiden PS) over een kwijtschelding van zijn schulden. Als de toekomstige regering niet bijspringt om zijn factuur te betalen, dreigt Hansen de Belgische kerncentrales vervroegd te sluiten, waardoor België veel te dure elektriciteit uit het buitenland moet importeren.