De eerste rushes beloven de politieke strijd van Berlusconi bijzonder spannend en bloederig neer te zetten.

Ridley Scott verfilmt neergang Berlusconi

Het dramatische einde van de politieke carrière van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi inspireert filmmaker Ridley Scott tot een nieuwe kaskraker.

Scott, bekend van zijn kassucces G.I. Jane, werpt zich op zijn meest ambtieuze project ooit: de verfilming van het leven van Silvio Berlusconi. De regisseur heeft grootse plannen met het verhaal van Italiës meest controversiële politicus sinds Benito Mussolini: ‘Zonder al te veel van de plot te willen prijsgeven, kan ik wel al verklappen dat de kijkers drie uur lang zullen ondergedompeld worden in een waanzinnige vervlechting van politieke intriges en bloederige gladiatorengevechten.’

De film begint in 1993, op het moment dat Berlusconi zijn vader vermoordt en zijn politieke tegenstander Romano Prodi laat ombrengen om de macht te grijpen. Die weet echter aan de moordpartij te ontsnappen en besluit er alles aan te doen om Berlusconi terug ten val te brengen. Hij sluit zich aan bij een paramilitaire organisatie van gladiatoren. Intussen volgen we ook hoe Berlusconi de Senaat buitenspel zet, terwijl zijn seksuele en incestueuze escapades steeds indringender worden. In de epische finale komt het tot een gevecht op leven en dood in het Romeinse Colosseum. Hoewel Berlusconi op voorhand reeds een dolk in de rug van Prodi heeft geplant, wordt hij uiteindelijk toch door zijn tegenstander ontwapend en de keel doorboord. Prodi is echter ook stervende, en met zijn laatste adem spreekt hij de wens uit dat Gracchus zijn functie terug mag opnemen, dat de slaven worden bevrijd en dat de macht van de Senaat in ere hersteld wordt.

Kritiek dat het scenario verdacht veel op een voorgaand filmproject lijkt en verdacht weinig op de werkelijke levensloop van Berlusconi, wuift Ridley Sott weg. ‘We proberen zo trouw mogelijk te blijven aan de werkelijkheid, maar we moeten natuurlijk enkele kleinere aanpassingen doen om het verhaal te vertalen naar het witte doek. Bovendien kan ik met dit scenario heel wat decors en cgi hergebruiken van een vroegere filmoefening van me. Dat maximaliseert de winst aanzienlijk, volledig in lijn met de ideologie en levensvisie van Berlusconi.’

Welke acteurs zullen meespelen, is nog niet geweten, maar Scott hoopt alvast op Russell Crowe als Romano Prodi. Voor de rol van Berlusconi zelf aast de regisseur op Roberto Benigni: ‘Die kan niet acteren, maar dat is in dit geval net een voordeel. Hij komt even ongeloofwaardig over als Il Cavaliere himself. Dat maakt de film des te geloofwaardiger.’

‘Benigni kan niet acteren. Dat maakt hem even geloofwaardig als Berlusconi zelf’

Of de film ook in 3D uitkomt, laat Scott nog even in het midden. De eerste screentests wezen uit dat de botox van Berlusconi in 3D te angstaanjagend overkomt op het publiek. We willen er geen horrorfilm van maken, dit moet een familieprent blijven met slechts een middelmatige hoeveelheid bloed en geweld.’