Enkele soldaten ontsnappen nipt aan de dood bij de belegering van Parijs. Maar erger nog dan sterven is krijgsgevangen genomen worden.

Al 274.000 krijgsgevangen in ‘Call of Duty’

Amper een week na de release van het schietspel Call of Duty: Modern Warfare 3 lieten 200.000 spelers zich krijgsgevangen nemen. De VN wil controleren of hun rechten worden gerespecteerd.

Nauwelijks één week had uitgever Activision Blizzard nodig om een leger van 7 miljoen soldaten op de been te brengen. Die vrijwilligers strijden thans mee in een virtuele versie van de Derde Wereldoorlog, waarvan de uitkomst nog hoogst onzeker is.

Vele gamers zijn reeds gesneuveld, maar dankzij de respawn-functie hoeven zij zich nog geen zorgen te maken over het hiernamaals. Erger is het gesteld met spelers die gevangen werden genomen door de boosaardige tegenstanders. Vaak belanden ze in kampen waar er van hygiëne geen sprake is. Op de koop toe geldt de sharia er. Wie tracht te ontsnappen door zijn avatar zelfmoord te laten plegen, respawnt in dezelfde miserie als tevoren. De enige optie is op de tanden bijten en het kampregime trachten te overleven.

Volgens expert oorlogskunde Robin Ramaekers is de toestand van de 274.000 krijgsgevangen uitzichtloos, vergelijkbaar met die van de G.I. Joe’s in de Vietnamese kampen. ‘Mogelijk zullen vele gevangenen pas bevrijd worden als Modern Warfare 4 verschijnt, de nu al langverwachte opvolger van de jongste game’, speculeert Ramaekers. ‘Ontsnappingspogingen vallen niet uit te sluiten, maar dreigen uit te draaien op nog meer bloedvergieten.’

Het dagelijks bestuur van de Verenigde Naties, aangevoerd door algemeen directeur Ban Ki-moon, liet al weten verontwaardigd te zijn over het verloop van de oorlog. ‘Het is een grove nalatigheid van Activision Blizzard dat zij zoveel kanonnenvlees zonder gedegen training naar het front hebben gestuurd. Tienduizenden jongens zijn recht in de val van een ongrijpbare vijand gelopen’, liet Ban Ki-moon weten in een communiqué.

De VN eisen de gevangenenkampen te mogen inspecteren. De internationale organisatie maakt zich grote zorgen dat de Conventie van Genève niet wordt nageleefd. Eerstdaags zal een ambassadeur van Activision Blizzard op het matje worden geroepen.

Het bedrijf, dat uit puur winstbejag de Derde Wereldoorlog in gang heeft gestoken, wast zijn handen in onschuld. De game-ontwikkelaar erkent vele miljoenen soldaten te hebben bewapend, onder wie nogal wat minderjarigen, maar stelt dat het merendeel veteranen zijn uit eerdere conflicten, zoals de Tweede Wereldoorlog, het debacle bij Black Mesa en de lang aanslepende strijd tegen de Covenant.

Volgens CEO Robert Kotick hebben de VN overigens geen zeggenschap over oorlogsdaden die zich in de toekomst afspelen. ‘In de game is het hoofdkwartier van de VN in New York een grote, smeulende krater’, werpt Kotick op. ‘Maar goed ook. Onze spelers vertrouwen niet op slappe, geld verkwistende bureaucratieën als de VN, maar op hun eigen doorzettingsvermogen en de fraaie wapens die wij hen in hun handen steken.’

Ban Ki-Moon (VN):
‘Het wordt ook tijd dat we ons het lot van de non-player characters gaan aantrekken’

Om het oorlogsgeweld in games in goede banen te leiden en de rechten van de krijgsgevangenen te vrijwaren wil Ban Ki-moon een vierde Conventie van Genève samenroepen. ‘Het wordt ook tijd dat we ons het lot van de non-player characters beginnen aan te trekken’, liet de Koreaanse VN-baas nog weten.

Volgens de eerste berichten van het futuristische front is de eurocrisis nog niet opgelost tegen dat Wereldoorlog III van start gaat.