Volgens het Italiaanse atoomagentschap dreigt er een meltdown in het hoofd van Berlusconi. Dat zou leiden tot een levensgevaarlijke kettingreactie.

Berlusconi doorstaat nucleaire stresstest niet

In Italië komt een massale evacuatie op gang nu blijkt dat premier Silvio Berlusconi de stresstest van het Internationaal Agentschap voor Kernenergie (IAK) niet doorstaan heeft. 'Hij kan elk moment ontploffen.'

Het Italiaanse Agentschap voor Nucleaire Controle (IANC) beveelt aan om zo snel mogelijk een bunker te bouwen rond eerste minister Silvio Berlusconi. De premier is de stresstest niet heelhuids gepasseerd en vormt mogelijk een gevaar voor de volksgezondheid. ‘De situatie is acuut. Om 15.30 uur dreigt er een meltdown’, zegt IANC-voorzitter Fabio Il Feverio.

De vrees voor een kernsmelting in het hoofd van Berlusconi is zo groot dat minister van Binnenlandse Zaken Roberto Maroni de onmiddellijke evacuatie van de Italiaanse hoofdstad bevolen heeft. ‘De baas kan elk moment ontploffen. We weten niet wat daar de gevolgen van zullen zijn. Ik raad iedereen aan om zo ver mogelijk uit de buurt van Rome te blijven. Doe zoals ik en kruip in een atoomkelder’, adviseerde Maroni de bevolking vanuit een militaire bunker.

Van zo’n 2,5 miljoen burgers wordt verwacht dat zij in dolle paniek Rome zullen ontvluchten. De hysterische aard van het Italiaanse volk kennende zal de ontruiming van Rome allicht uitdraaien op totale chaos, met vele doden en gewonden tot gevolg.

‘Maar dan nog zullen de gevolgen van zo’n evacuatie minder schadelijk zijn dan een uitbarsting van de premier’, laat Il Feverio weten vanuit een vliegtuig dat zonet Rome heeft verlaten. ‘De omgeving is onvoldoende beschermd tegen een explosie van Berlusconi. Een dergelijk natuurfenomeen zal massaal veel leed veroorzaken.’

In eerste instantie tracht het IANC zo snel mogelijk een dozijn bevallige dames in de nabijheid van Berlusconi te krijgen. ‘Mogelijk brengt dat hem tot rust en kan de temperatuur in zijn reactor weer dalen’, hoopt Il Feverio. ‘Zodra de premier beheersbaar wordt, moeten we hem proberen in te kapselen in minstens drie zakken sneldrogend beton. Het wordt een heikele kwestie. Een kettingreactie moeten we absoluut vermijden. Het is bijzonder jammer dat ik er zelf niet bij kan zijn omdat mijn aanwezigheid dringend vereist is op de een of andere vergadering in het buitenland.’

Eliza Impio:
‘Volgens onze sensoren komt er radioactief stoom uit zijn oren’

Zelfs als het plan van het IANC slaagt, zal het nog jaren duren vooraleer het risico op een ontploffing afgenomen is. ‘We weten nu niet wat er in het hoofd van de premier omgaat. Wel detecteren onze sensoren dat er radioactief stoom uit zijn oren komt’, verklaart professor nucleaire brandstof Eliza Impio. ‘Het idee om een bunker rond Berlusconi te bouwen kan slechts een voorlopige oplossing zijn. Om een overstroming, een aardbeving of een terroristische aanslag te weerstaan moeten we hem zo diep mogelijk wegsteken onder de grond. Zelfs dan zal de dreiging van een comeback nog voor eeuwig over ons land hangen.’

Om het risico op besmetting zoveel mogelijk te beperken, worden de exemplaren van Berlusconi’s jongste cd, Il Vero Amore, met onmiddellijke ingang vernietigd.