Via illegale conversiestations verdwijnt de Belgische stroom over de Nederlandse grens. Groen! en N-VA vinden elkaar in de strijd tegen de gemeenschappelijke vijand.

Nederland tapt Belgische elektriciteit af

Premier Yves Leterme heeft zich boos gemaakt tegen zijn Nederlandse collega Mark Rutte omdat Nederland al vijf jaar illegaal Belgische stroom aftapt. Daardoor betalen Belgische gezinnen stelselmatig te veel.

Al meer dan een jaar lang weet energiewaakhond Creg dat Nederland illegaal Belgische stroom aftapt. Medewerkers van de Creg ontdekten aan de Nederlandse grens vlak bij de kerncentrale van Doel een vijftiental vreemde cabines. Die bleken het Nederlandse energienet op clandestiene wijze aan te sluiten op Belgische stroomkabels. De Creg waarschuwde minister van Energie Paul Magnette (PS), maar die greep niet in, naar verluidt omdat hij zijn Nederlands niet goed genoeg achtte om de Nederlanders de les te spellen.

Ondertussen ontdekten Belgische controleurs ook in Antwerpen en Limburg conversiecabines die gratis elektriciteit naar Nederlandse gemeenten sturen. ‘De stroomproducenten zijn op de hoogte van dat verlies en verhalen het schaamteloos op hun Belgische klanten. Daardoor betaalt de Belg stelselmatig te veel geld voor zijn elektriciteit en dreigt er een stroomtekort‘, moppert Kamerlid Meyrem Almaci (Groen!).

Ook bij N-VA, waar nochtans menig orangistisch lid rondloopt, heerst onvrede. ‘Gelegaliseerde geldtransfers naar Wallonië zijn erg, zeer erg. Maar wat Nederland doet, is je reinste diefstal’, zegt energiespecialist Siegfried Bracke. ‘Ik val van mijn geloof dat de Nederlander een oprechte inborst heeft. Vlaanderen wordt langs twee kanten uitgezogen.’

Geert van Istendael, die een deel van zijn jeugd in Utrecht doorbracht, is echter niet verbaasd. ‘Ik schiet nog altijd goed op met individuele Nederlanders, maar als volk zijn ze notoir onbetrouwbaar. De aanmatigende manier waarop ze nu ook alle afspraken over de uitdieping van de Schelde aan hun laars lappen is typerend. Eerlijk waar: straks mogen we nog blij zijn dat ze de Schelde niet afsluiten. Het is bekend dat het Nederlandse volk weinig of geen scrupules heeft, zeker niet ten aanzien van Belgen’, beseft de gerespecteerde dichter.

Tijdens de Europese top in Brussel over de redding van de euro wisselde ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) wel een hartig woordje met zijn Nederlandse ambtgenoot Mark Rutte. Dat het gedaan moest zijn of er zouden vodden van komen, dreigde Leterme. Volgens getuigen heerste er meteen hoogspanning.

Siegfried Bracke:
‘Ik val van mijn geloof dat de Nederlander een oprechte inborst heeft’

Geert Wilders, die in zijn hoedanigheid van gedoogpartner optreedt als schoonmoeder van Ruttes minderheidskabinet, was eveneens aanwezig bij het gesprek en kon het niet laten de spot te drijven met de stugge Belgische premier. Die reageerde met zijn intussen beruchte bitsigheid op het gestook van de PVV-leider.

‘Kon je je politieke clown niet gewoon thuislaten? Doe die witgelakte keeshond een leiband aan en loop even een blokje om. Er zijn hier genoeg wijken waar ze hem een warm welkom zullen heten’, beet Leterme naar Rutte, die samen met Wilders bleek wegtrok. ‘Wat een idioot.’