Parlementslid Ionassis Smesbollikis toont het litteken nadat zijn nier verwijderd is. De man kreeg maar liefst 25.000 euro voor het orgaan van een rijke Chinees.

Griekse parlementsleden verkopen hun nier

De Griekse premier Giorgos Papandreou hoopt dat de verkoop van organen de onbestaande Griekse economie er weer bovenop kan helpen. Liefst 159 parlementsleden stonden gisteren alvast een nier af.

De malaise in Griekenland is zo diep dat de schrandere Giorgos Papandreou op zoek gaat naar wel heel creatieve oplossingen. De eerste minister beseft dat de Griekse economie dringend nood heeft aan meer export, maar bij gebrek aan industriële capaciteit vallen er nauwelijks goederen te exporteren. Maar elke Griek heeft wel twee nieren, één meer dan strikt noodzakelijk om te overleven.

De regering van Papandreou gelooft dat de verkoop van menselijke organen voor medische toepassingen een doeltreffende maatregel is tegen het schrikwekkend hoge handelstekort. Daarom hebben de parlementsleden van de sociaaldemocratische regeringspartij Pasok gisteren het goede voorbeeld gegeven: 159 volksvertegenwoordigers lieten een nier verwijderen en verkochten die per opbod op de internationale orgaanmarkt. De opbrengst ging naar de lege schatkist. Ionassis Smesbollikis schoot de hoofdvogel af: hij verkocht zijn nier voor 25.000 euro aan een rijke Chinees.

Het plan kan op instemming rekenen van economen. ‘Doordat Griekenland geen industrieel apparaat heeft, ligt de vervuiling er een pak lager. Griekse organen hebben daardoor een ongeziene zuiverheid, vergelijkbaar met die van mensen uit een pre-industriële samenleving’, analyseert Geert Noels. ‘Het ziet ernaar uit dat het land eindelijk een manier gevonden heeft om zijn export op te krikken.’

Voorval vanuit China is er een grote vraag naar de Griekse nieren. ‘Door de ontzettende vervuiling in Chinese steden krijgen veel Chinezen af te rekenen met nierfalen. Ook nierstenen zijn een vaak voorkomende kwaal. Liever dan de pijnlijke operatie te ondergaan om die nierstenen te verwijderen laat de Chinese elite zich een nieuwe nier steken’, aldus China-kenner Jonathan Holslag (VUB). ‘Vooral nieren uit Zuid-Europese landen zijn een begeerd luxeproduct. De mythe van het gezonde Mediterrane leven maakte ook in het Verre Oosten opgang.’

Omdat de Griekse regering burgers zal subsidiëren als ze een nier afstaan vrezen critici dat nogal wat Grieken hun nier aan elkaar zullen verkopen. ‘De onbetrouwbare aard van het Griekse volk in acht genomen dreigt er een hele zwendel te ontstaan’, vreest expert medische economie Ivan Van de Cloot. ‘De operatie is gratis, je verwisselt van nier en vervolgens steek je als meerwaarde de subsidie op zak. Omdat je dan nog altijd twee nieren hebt, kun je maar blijven ruilen en subsidies opstrijken.’

Jonathan Holslag:
‘Nieren uit Zuid-Europese landen zijn een begeerd luxeproduct in China’

Eén parlementslid van de Pasok deed gisteren niet mee aan de stunt. Sokrates Simitis was een dag eerder opgepakt nadat hij betrapt was op het dumpen van toxisch staatspapier in een vijver. Papandreou was er als de kippen bij om te benadrukken dat Simitis op eigen houtje handelde. De man belandde in de cel. Volgens de laatste geruchten is hij opgenomen in de ziekenboeg van de gevangenis voor de een of andere spoedoperatie.