De oude Nokia 1100 van Lieven De Crest. Het model was ooit het best verkopende elektronische apparaat.

Man ontvangt nieuws Kadhafi op oude Nokia

Een man uit Scheldewindeke heeft de dood van broeder-leider Moammar Kadhafi vernomen via een sms op zijn oude Nokia. 'Ik had nooit gedacht dat mijn gsm de Libische dictator zou overleven.'

Volgens Lieven De Crest (58), een man uit het Oost-Vlaamse Scheldewindeke, is de dood van de verdreven leider Moammar Kadhafi het begin van een nieuw tijdperk voor het Libische volk. ‘Meteen toen ik het nieuws vernam, wist ik: dit is een historisch moment. De Libiërs zullen voortaan zelf hun weg moeten zoeken, zonder het alziende oog van de kolonel.’

De Crest sprak tijdens het avondmaal met zijn vrouw over de ‘wil van het Libische volk om een nieuwe democratie op te richten’ en benadrukte dat hij hen daarbij moreel zal steunen. ‘Al weet ik niet of Libië de eerstvolgende vijf jaar een veilige reisbestemming zal zijn. Waarschijnlijk zal het er nog enige tijd onrustig blijven.’

Net voor het officiële nieuws bekend raakte dat Kadhafi in de handen van de rebellen was gevallen, ontving de leraar geschiedenis het onbevestigde nieuws op zijn Nokia 1100, die hij in 2004 kocht in een winkel in Gent. De Crest was net zijn wagen aan het parkeren toen hij een sms’je ontving.

‘Ik had nooit gedacht dat mijn gsm de Libische dictator zou overleven’, lacht hij. ‘Tegenwoordig heeft iedereen een smartphone, maar ik stel het nog met een bak waar je enkel mee kunt bellen en sms’en. Meer heb ik niet nodig. Dénk ik, want die nieuwe gsm’s zien er toch wel blits uit. Ik heb in de krant gelezen dat Hillary Clinton, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, het nieuws over Kadhafi ontvangen heeft op haar BlackBerry. Ja, dan begin je toch wel te twijfelen of je niet ook zo’n toestel nodig hebt. Ik verjaar binnenkort, misschien moet ik mijn vrouw wel eens een subtiele hint geven.’

De Crest was net zijn wagen aan het parkeren toen hij het sms’je kreeg

De buurman van De Crest, Tom Callebaut (39), heeft een BlackBerry, maar valt uit de lucht als we hem vragen of hij hét nieuws al heeft vernomen. ‘Ah, neen, welk nieuws? Amai, is Kadhafi dood? Dat wist ik nog niet. En je kunt dat te weten komen via een sms?’, vraagt Callebaut verbaasd. ‘Ja, kijk, ik gebruik die telefoon eigenlijk vooral om te bellen. Omdat veel belangrijke mensen zo’n toestel hebben, dacht ik: doe er mij ook maar één. Maar van al dat internetgedoe met sms en zo ken ik eigenlijk niets. Soms hoor ik eens iets op de radio en maak ik mensen wel wijs dat ik het nieuws op mijn BlackBerry heb gelezen. Welke gsm had Kadhafi eigenlijk?’