Vincent Van Quickenborne speelde barmhartige Samaritaan door een verontwaardigde tweet te verzenden.

Passanten negeren aangereden Dexia-bankier

In Brussel is commotie ontstaan omdat voorbijgangers een overreden Dexia-bankier aan zijn lot overlieten. Enkel minister Van Quickenborne stuurde verontwaardigd een tweet de wereld in.

Paul Swerts is een bankier bij Dexia in Brussel. Toen hij gisteren omstreeks 17 uur zijn kantoor in de Wetstraat verliet, werd hij bij het oversteken overreden door een bestelwagen. De bestuurder merkte al snel dat hij een bankier van Dexia had geraakt en zette vervolgens zijn bestelwagen in achteruit om nog eens over de man te rijden. ‘Die moeten ze dit jaar alvast geen bonus uitbetalen, dacht ik toen ik zijn botten hoorde kraken onder mijn wielen’, verklaarde de dader, die ondertussen werd gearresteerd door de politie.

Nadat de bestuurder vluchtmisdrijf had gepleegd, was de redding allesbehalve nabij voor Paul Swerts. In het half uur dat volgde, lieten twintig passanten hem voor dood liggen op de straatstenen. Sterker nog: een voorbijganger haalde de portefeuille van het slachtoffer leeg. Een andere tekende met alcoholstift een snorretje op het gezicht van de bewusteloze Swerts.

‘Dit gedrag is merkwaardig, maar valt wel te verklaren’, zegt gedragspsycholoog Jan Cosyns. ‘In de tijdgeest waarin we nu leven, wil geen enkele burger gezien worden terwijl hij een bankier helpt. Ze zijn bang dat ze achteraf bespot en beschimpt zullen worden.’

Zo is er een geval bekend van een vrouw uit Eeklo die een verdrinkende bankier uit het water had gevist. Elke keer dat zij nadien op straat verscheen, werd ze door haar stadgenoten uitgescholden voor ‘bankenhoer’, waarna ze Monopolygeld in haar richting wierpen. Het werd haar uiteindelijk te veel en de vrouw pleegde zelfmoord. Van een man uit Koekelberg die een stervende trader reanimeerde, is nadien niks meer vernomen. Volgens zijn vrouw werd hij opgepeuzeld door hongerige indignado’s.

Uiteindelijk werd Paul Swerts wel geholpen. Een klein uur na de feiten verliet Vincent Van Quickenborne (Open Vld) een vergadering in de Wetstraat en passeerde hij de onfortuinlijke man. Hij tweette meteen: ‘Man zwaar gewond na aanrijding, omstanders doen niks. Schande!’ Kort daarna arriveerden de hulpdiensten en werd het slachtoffer overgebracht naar het ziekenhuis.

Psycholoog
Jan Cosyns:
‘In deze tijdgeest wil geen enkele burger gezien worden terwijl hij een bankier helpt’

Ondertussen raakte bekend dat het slachtoffer hersendood is. Volgens dokters zal het nog minstens drie weken duren voor hij opnieuw aan de slag kan bij Dexia.