Sarah Palin gelooft dat ze duidelijke kwaliteiten in huis heeft om technologiebedrijf Apple te leiden.

Sarah Palin: ‘Ik volg Steve Jobs op bij Apple’

Neen, kandidaat om Amerikaans president te worden is ze niet. Sarah Palin heeft 'een veel toffere baan' op het oog: ze wil de opvolgster worden van Steve Jobs, de pas overleden topman van electronicareus Apple.

Bummer. Dikke bummer voor Sarah Palin. Er ging een maandenlange, zeer intensieve voorbereiding vooraf aan haar aankondiging van gisteren. Alle camera’s zouden op haar gericht staan wanneer ze zou zeggen dat ze dan tóch geen kandidaat was voor het Amerikaanse presidentschap. Maar net op dat moment eindigde het leven van Steve Jobs, sinds augustus ex-CEO van Apple, met een ‘force quit’. Weg media-aandacht, weg endorfinekick. Weg duizenden krantenvoorpagina’s waarop haar stralende beeltenis prijkt. In de plaats kregen lezers wereldwijd het uitgemergelde gelaat van een Californische liberal voorgeschoteld.

Van Sarah Palin kun echter je veel zeggen – dat ze een mediageile trien is bijvoorbeeld – maar pragmatisch is ze wel. Meten had de politica uit Alaska een nieuwe job op het oog: CEO van Apple. Hoewel ze geen ervaring heeft in consumentenelektronica is ze ervan overtuigd dat ze de geschikte ‘open en onbevangen geest’ heeft om de producent van iMacs, iPhones, iPods en iPads te gaan leiden. Palin: ‘Ik zal bij Apple meedenken over de strategie om de confrontatie met Google, Facebook en Microsoft aan te gaan. Doordat ik weet wat er leeft bij gewone Amerikanen ben ik een waardevolle aanwinst.’

Ze noemt zichzelf geen technologische specialiste, maar erkent wel ‘voldoende voeling’ te hebben met de producten van het bedrijf uit Cupertino, Californië. ‘Ik heb al jaren veel bewondering voor de blinkende gadgets van Apple. Die zien er allemaal zo afgewerkt en stijlvol uit. Al bijna tien jaar heb ik een iPhone en ik ben er nog altijd zeer tevreden over’, stelde Palin wijzend op haar iPod Classic.

Om haar kandidatuur kracht bij te zetten organiseert de dame alvast een massabijeenkomst voor haar fans, van wie er maar weinig het sociologische profiel hebben dat overeenkomt met de doelgroep van Apple. Ook liet ze een peiling bestellen om het Amerikaanse volk te vragen naar hun favoriet voor de opvolging van Steve Jobs. ‘Het wordt tijd dat het er daar een beetje democratischer aan toe begint te gaan!’, zei Palin strijdlustig.

Helaas voor Palin heeft wijlen Steve Jobs eigenhandig Tim Cook aangeduid als zijn opvolger. Cook presenteerde dinsdag nog de langverwachte iPhone 5, die voor het gemak onder de naam ‘iPhone 4S’ over de toonbank zal gaan. De ambitieuze Palin laat zich daar niet door afschrikken. ‘Iedereen heeft gezien wat voor een grijze kerel die Tim Cook is. De man straalt geen enthousiasme uit, geen begeestering. Dan stel je je al meteen de vraag: gelooft hij wel in iets? Laat hij zich wel inspireren door een goddelijke kracht? Eerlijk, ik denk het niet. Net zoals ik er mijn twijfels over heb of hij wel een echte Amerikaan is. Ik wil zijn geboortebewijs zien. Het kan niet dat het bedrijf van een ras-Amerikaan als Steve Jobs (die een Syrische vader had, red.) overgenomen wordt door een vreemdeling wiens achtergrond we niet kennen. Wij Amerikanen mogen dat niet aanvaarden.’

Bill Gates:
‘Met haar aan het hoofd van Apple gaat Microsoft zéér interessante tijden tegemoet’

Onder andere Bill Gates, oprichter van Microsoft, sprak al zijn steun uit voor de kandidatuur van Palin. ‘Met haar aan het hoofd van Apple gaat Microsoft interessante tijden tegemoet. Zéér interessante tijden’, glimlachte de rijkste man ter wereld.