Elio Di Rupo sluit in alle stilte akkoorden af, maar laat Yves Leterme eerst het probleem-Dexia oplossen.

Di Rupo doet Leterme Dexia-puin opruimen

Het communautaire luik van de regeringsonderhandelingen is definitief afgesloten. Binnen een week kan de regering-Di Rupo I een feit zijn. Maar de formateur wacht rustig tot de zaak-Dexia opgelost is.

‘Een prachtig stukje toneel.’ Aldus reageerde minister van Financiën Didier Reynders (MR) op het nieuws dat de regeringsonderhandelaars gisteravond geen akkoord konden bereiken over samenvallende verkiezingen. Reynders, een geboren cynicus, wenste zijn statement niet verder uit de doeken te doen.

Volgens bronnen dicht bij de onderhandelaars is er echter al sinds maandag een akkoord over alle communautaire twistpunten. ‘Pro forma strubbelt Wouter Beke (CD&V) nog wat tegen, maar dat is doorgestoken kaart’, weet een Vlaamse liberaal. ‘Het akkoord over de splitsing van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde stamt zelfs uit het weekend, toen de onderhandelingen officieel weer in het slop zaten.’ Vanwaar dan dat getalm? ‘Tijd winnen. Laat Leterme de kastanjes maar uit het vuur halen.’

Aanstormend premier Elio Di Rupo (PS) zou er hoegenaamd geen zin in hebben om na ruim 500 dagen ploeteren meteen de redding van Dexia op zijn bord te krijgen. ‘Omdat hij het niet kan? Of omdat hij het niet druft?’, suggereert een CD&V’er. Tegelijk is het dossier-Dexia een kolfje naar de hand van ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V), van wie al eens gefluisterd wordt dat hij beter omgaat met cijfers dan met mensen.

Volgens politicoloog Carl Devos (UGent) sloten Leterme en Di Rupo tijdens hun onderhoud van dinsdag een overeenkomst: als de ontslagnemende premier het puin van de instortende Frans-Belgische grootbank ruimt, stelt de formateur zich aan de onderhandelingstafel inschikkelijker op tegenover de stuurse, onzekere Wouter Beke.

‘Als Leterme de redding van Dexia tot een goed einde brengt, kan hij zijn politieke carrière alsnog in schoonheid eindigen’, weet Devos. ‘De premier kan tot vandaag op heel wat goodwill rekenen wegens zijn aanpak in de Fortis-affaire. Als hij dat trucje nog eens overdoet, verlaat hij de Wetstraat als een halve heilige.’

Bij N-VA kookt men over van woede over de manoeuvres achter de schermen. ‘Dus nu zijn de onderhandelende partijen opzettelijk aan het talmen? Waarom mogen wij daar dan niet bij zijn?’, briest Kamerlid Jan Jambon verongelijkt. ‘Als wij mee aan de onderhandelingstafel zaten, zou het getreuzel op zijn minst nog een beetje geloofwaardig zijn.’

Ook bij het VB heerst onvrede over de gang van zaken. ‘Niet dat wij één zinnig woord te zeggen hebben over de financiële wereld, maar in een onafhankelijk Vlaanderen zou het allemaal geen waar geweest zijn!’, meesmuilt volksvertegenwoordiger Gerolf Annemans.

Jan Jambon (N-VA):
‘Dus de onderhandelende partijen zijn opzettelijk aan het talmen? Waarom mogen wij daar dan niet bij zijn?’

Waarnemers verwachten dat de regering-Di Rupo I zal aantreden zodra het dossier-Dexia van de baan is. ‘Exit Dexia, enter Di Rupo: het zal slechts een kwestie van enkele uren zijn’, vermoedt politiek commentator Dave Sinardet (UA). ‘Ook zal de ontmanteling van Dexia een stuk vlotter verlopen dan die van Fortis. Leterme kan nu onbeschroomd de arm van lastige magistraten gaan omwringen. Als ontslagnemend premier hoeft hij immers geen ontslag meer te vrezen. Dan kan het snel gaan.’