Luc Van den Bossche krijgt geen onslagpremie bij Brussels Airport. Wel mag hij voor hetzelfde bedrag subsidies aanvragen bij de Vlaamse regering.

Van den Bossche krijgt subsidie van Peeters

Er is een compromis uitgewerkt over de oprotpremie van luchthavenbaas Luc Van den Bossche. De managementvennootschap van de ex-socialist krijgt een substantiële subsidie van de Vlaamse regering.

Niet minder dan 700.000 euro. Zoveel vraagt oud-politicus Luc Van den Bossche als vergoeding als hij Brussels Airport, de beheerder van de nationale luchthaven, vrijwillig verlaat. Omdat heel wat critici het er moeilijk mee hebben dat een voormalig socialistisch minister zo’n hoge premie krijgt, is er een politiek compromis in de maak.

Brussels Airport, een privébedrijf waarvan de Belgische staat een kwart van de aandelen bezit, zou zelf niet voor de ontslagvergoeding instaan. Ter compensatie kan Van den Bossche met zijn managementvennootschap een subsidie aanvragen bij Kris Peeters (CD&V), minister-president van de Vlaamse regering.

‘Dat is een uiterst elegante oplossing’, analyseert politicoloog Carl Devos. ‘De perceptie dat Brussels Airport een verziekt overheidsbedrijf is, wordt zo tenietgedaan. Tegelijk is het duidelijk dat Van den Bossche een echte manager is en geen veredelde ambtenaar.’

Kris Peeters heeft al bevestigd dat Van den Bossche een positief antwoord zal krijgen op zijn aanvraag. ‘Als ik een miljoen euro veil heb voor een wellnesscentrum en een megamanege, dan moet een managementvennootschap toch ook lukken?’, zei Peeters tegen Radio 1. ‘Dergelijke ondernemingen zorgen ervoor dat onze economie blijft draaien en dat er welvaart ontstaat. Als Vlaamse overheid geven wij de bedrijfswereld graag een duwtje in de rug.’

Ook seksclub Morfeo, uit Deinze, zou kans maken op een Vlaamse subsidie. Net als de megamanege en het wellnesscentrum behoort een club ‘waar dames meedrinken’ formeel tot de vrijetijdssector. ‘Wij willen niet discrimineren. Een seksclub is een bedrijf als een ander. Het belangrijkste is niet het product of de service van een firma, maar de economische meerwaarde die zij creëert’, argumenteerde Peeters.

Carl Devos (UGent):
‘Zo is het duidelijk dat Luc Van den Bossche een echte manager is en geen veredelde ambtenaar’

‘Als de minister-president het zo uitlegt, hebben wij geen probleem meer met de reclame van Morfeo’, reageert het nationale bestuur van de Gezinsbond. In een lokaal ledenblad was er een advertentie verschenen voor de seksclub. Daar ontstond enige ophef over. ‘Maar als Morfeo een subsidie krijgt van een christen-democratisch minister-president, wie zijn wij dan om niet meteen te gaan vragen of ze ook in ons nationale ledenblad willen adverteren?’