De zitjes blijven legen tijdens een businessmeeting van Electrabel: de managers staan buiten te staken tegen groene energie.

Stakende managers teisteren bedrijfswereld

Het onverwachte succes van de managementstaking bij Belgacom heeft heel wat andere managers geïnspireerd. Het Belgische bedrijfsleven wordt plots overspoeld door stakingen van kaderleden en managers.

Vorige week maandag hielden de kaderleden van Belgacom een ongeziene staking van een half uurtje. Ze protesteerden daarmee tegen de demarche van CEO Didier Bellens om zijn bijzit Concetta Fagard weer in het bedrijf te halen nadat zij eerder wegens grove pesterijen en onmenselijkheden aan de deur was gezet. Tot hun grote verbazing leidde de stakingsactie nog tot het gewenste resultaat ook: Fagard werd vrijdag voor de tweede maal ontslagen.

Geïnspireerd door dat succes, zijn in heel België tientallen managers en kaderleden in staking gegaan. ‘Als we geweten hadden dat het zo makkelijk is om je goesting te krijgen, dan waren we er al veel eerder mee begonnen. Ik begin zowaar zelfs een béétje begrip op te brengen voor de vakbonden’, aldus Jo Libeer van Voka.

Het begon vrijdagnamiddag bij De Lijn, waar de kaderleden een spontane staking startten tegen de vele spontane stakingen van de chauffeurs de voorbije week. ‘In dit klimaat van wantrouwen is het voor ons onmogelijk om kostendrukkende maatregelen door te voeren, nochtans onze kerntaak. De maat is vol’, klonk het combattief aan de poorten van de Mechelse hoofdzetel. Als gevolg van de actie werden de spontane stakingen onder de chauffeurs met onmiddellijke ingang opgeheven, en bleven ze ook de rest van het weekend uit.

Dezelfde avond begonnen de managers van de Belgische voetbalclubs een staking tegen hun spelers. ‘Louter ter preventie, om te verhinderen dat ze zich zouden laten inspireren door de Spaanse voetbalstaking’, verklaart Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck. ‘En het werkt: nog geen enkele van de Belgische spelers is inmiddels in staking gegaan!’

Bij de Belgische banken hield de top eind vorige week een aantal stiptheidsacties, uit protest tegen de beleggers op de beurs. ‘Wij eisen de garantie dat ze onze aandelen zeker tot 2014 niet meer laten kelderen, zoals eerder deze week ei zo na het geval was’, aldus een strijdvaardige Pierre Mariani, CEO bij Dexia.

De top van winkelgroep Carrefour ging zaterdag in staking tegen de pers omdat hun Walibi-actie de voorbije zomer veel minder redactionele aandacht heeft gekregen dan smurfenactie van concurrent Delhaize. Bij Electrabel ging het management inmiddels in staking tegen groene energie, tenzij die van Electrabel zelf komt. De directie van de Luikse leverancier van groene energie Lampiris staakt dan weer tegen de staking van Electrabel, en hoopt zo meteen ook de aandacht af te wenden van de loonstakingen bij haar personeel.

Bij De Lijn startten kaderleden een spontane staking tegen spontane stakingen van de chauffeurs

Tot slot begonnen ook de kaderleden van Unizo vanochtend een staking omdat ze willen dat Kris Peeters (CD&V) zijn secretaresse eindelijk eens komt afhalen. Karel Van Eetvelt: ‘Het arme mens zit hier al zeven jaar werkloos met haar vingers te draaien, in de hoop dat Kris Peeters ooit uit de politiek stapt. Wisten wij veel dat hij de enige CD&V’er zou worden die er niet in een wip en een gauw de brui aan zou geven!’