De komeet BHV stevent recht op de aarde af. 'De passage wordt in ieder geval historisch: het is alles of niets.'

Astronoom noemt komeet naar gesplitst BHV

De Amerikaanse astronoom Albert Fitzgerald heeft een nieuw ontdekte komeet vernoemd naar de pas gesplitste kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. 'Hoe bedoel je, BHV bestaat niet meer? Well, that sucks!'

King Albert, zo wordt Fitzgerald smalend genoemd door collega-astronomen. Hij is een echte fan van ons land. ‘Ieder jaar trek ik minstens voor een weekend naar België. It’s a great country! Ik hou van jullie mosselen en zeker van jullie bier’, lacht de Amerikaanse wetenschapper aan de telefoon. ‘Helaas is er in België te veel lichtvervuiling om het hemelfirmament te bestuderen. Jullie zouden op zijn minst alle verlichting op de autosnelwegen moeten doven.’

Vandaar dat Fitzgerald vooral naar de sterren tuurt in Arizona, de Amerikaanse woestijnstaat waar nauwelijks een kat woont. Hij maakt deel uit van het team dat werkt met de Large Binocular Telescope, één van de sterkste telescopen ter wereld. ‘Daarmee ontdekte ik vorige maand een nieuw hemellichaam’, zegt de astronoom trots.

Het betreft een komeet die met een rotvaart op de aarde afstevent. Nadat andere astronomen het bestaan van de brok interstellaire modder hadden bevestigd, mocht Fitzgerald gisteren een naam kiezen. ‘Ik wou mijn ‘kindje’ een Belgische naam geven. Daarom ben ik gaan snuisteren op enkele Belgische nieuwssites. Niet dat ik er iets van verstond, maar het was al BHV wat de klok sloeg. Dat moet wel iets zeer belangrijks zijn voor jullie. Iedereen lijkt er wakker van te liggen! What is it, some kind of new beer?

We leggen de astronoom uit dat het helaas slechts om een kieskring gaat en meer zelfs: dat die kieskring zopas gesplitst is. ‘Dus BHV bestaat eigenlijk niet meer? Well, that sucks‘, reageert Fitzgerald beteuterd.

‘Jullie zouden toch voorzichtiger moeten omspringen met de wetgeving’, raadt hij de Belgische politici aan. ‘Euthanasie en het homohuwelijk, dat zijn nog zo van die dingen waar België de mist is ingegaan. Dat de Franstaligen niet meer het recht hebben om op de partij van hun voorkeur te stemmen vind ik onrechtvaardig. De Vlamingen beginnen zich al te zeer te gedragen als onze Native Americans, die ook almaar blijven afkomen met excentrieke eisen. Daar valt niet mee te praten. We geven ze rechten in hun eigen reservaat en dan nog zijn ze niet tevreden.’

Albert Fitzgerald:
‘Vlamingen gedragen zich al te zeer als onze Native Americans’

Volgend jaar passeert BHV rakelings langs de aarde. ‘Al houden we er rekening mee dat de komeet door de aantrekkingskracht van de planeet licht van zijn baan afwijkt’, geeft Fitzgerald toe. ‘In dat geval zou hij inslaan op het aardoppervlak, met het uitsterven van de mensheid tot gevolg. In ieder geval wordt de passage van BHV historisch: het is alles of niets. Iets om naar uit te kijken.’