Een uitgebrande tractor nadat een overdadig met kunstmest bestrooid veld is ontploft.

Boeren vragen risicopremie voor kunstmest

Landbouwers vragen Europese subsidies voor de kunstmest die ze gebruiken. Het drama in Noorwegen heeft namelijk andermaal aangetoond hoe gevaarlijk die is.

Dagen na het drama in Noorwegen, waar onder meer een bom met kunstmest werd gemaakt, komen na de eerste emoties ook de praktische vragen. Zo wijdde het VRT-journaal een item aan de vraag of je ook in ons land een bom kan maken met kunststof.

Die beelden hebben heel wat landbouwers aan het denken gezet. ‘Ik vind dat wij eigenlijk zouden moeten erkend worden als gevaarlijk beroep en daarvoor Europese subsidies krijgen’, zegt John Vansteeland uit Torhout. ‘Je weet nooit dat je te veel strooit en achter je rug je veld ontploft. Het zou niet de eerste tractor zijn die op die manier uitbrandt.’

Dat laatste is zelfs exact waar sommigen op hopen. In Wetteren is gisteren een vervolg gebreid aan de actie tegen het proefveld met genetisch gemanipuleerde aardappelen van de Gentse universiteit. Actievoerders van het Field Liberation Front strooiden kunstmest op het veld en hoopten dat de wetten van de chemie de rest zouden doen. Helaas mislukte de actie en groeien de genetisch gemanipuleerde aardappelen nu nog sneller.

Ook anderen is de link tussen landbouw en terrorisme niet ontgaan. Nu de staking van het personeel in de gevangenis van Sint-Gillis achter de rug is, zijn de gevangen zelf aan een protestactie begonnen. Ze vragen dat ze op de binnenkoer van de gevangenis een groententuin mogen beginnen. De gevangenen beklemtonen dat er geen wiet willen kweken, alleen maar snel groeiende groenten.