De Duitse kanselier Angela Merkel wil Grieken uitsluiten van winst in de Europese loterij, tenzij ze het geld meteen herinvesteren in de Duitse economie.

Papandreou grijpt naast Euromillions

De Griekse regering heeft de eerste schijf van de Europese steun gebruikt om honderd duizenden lotjes van Euromillions te kopen. Maar helaas voor de regering-Papandreou heeft een onbekende Brit gewonnen.

Daags voor in Brussel een Europese top bijeenkomt over een nieuwe redding voor Griekenland, is het vertrouwen weer helemaal zoek. De Griekse regering is haar eerste schijf van Europese steun namelijk kwijt. Ze heeft het geld uitgegeven aan de Europese loterij Euromillions.

Helaas voor de regering-Papandreou heeft een onbekende Brit de jackpot van 161 miljoen pond gewonnen. Dat is een extra tegenvaller voor de ECB én een blamage voor de Duitse kanselier Angela Merkel, omdat het Verenigd Koninkrijk niet eens lid is van de eurozone.

In Griekenland kwamen boze inwoners alvast op straat tegen wat ze een nieuwe transfer naar een rijk Europees land noemen. ‘Wij hebben lotjes gekocht, maar de arrogante Britten met hun Angelsaksische vrije markt gaan weer met het geld lopen’, zei Hejo Hejamamahiejejo, een communistische  postbode uit Sparta.

Premier George Papandreou had gehoopt zijn Europese ambtsgenoten vrijdagavond te kunnen verrassen met goede Griekse begrotingscijfers, maar moet nu op zoek naar extra steun. Merkel wil die geven, op voorwaarde dat er een Europese richtlijn op kansspelen komt die Grieken vijf jaar lang uitsluit van de jackpot, tenzij ze het geld meteen herinvesteren in de Duitse economie of er een BMW, Porsche, Audi of Mercedes mee kopen.