Nicotineverslaafde meisjes in Brussel. Ondanks de vele afdaken moeten zij voortaan in de regen staan roken. Anders discrimineren zij niet-rokers.

Rokers mogen niet meer voor regen schuilen

Als het van CD&V en NV-A afhangt, wordt de repressie tegen rokers nog versterkt. Beide partijen dienden een wetsvoorstel in dat rokers verplicht in de regen te gaan staan om te roken.

Sinds 1 juli mogen rokers niet meer roken op café. Ze moeten nu verplicht buiten staan om een sigaret op te steken. Geen probleem bij mooi weer, dan kunnen de rokers nog op een terrasstoeltje buiten zitten genieten van de zon. Maar als het regent ligt dat moeilijker. Dan rest de rokers geen andere keuze dan gezellig bijeen te kruipen onder de luifels en afdakjes aan de ingang van de cafés.

Dat is ook de auteur van de antirookwet, Kamerlid Sara Smeyers (N-VA), opgevallen. Afgelopen dinsdag wou ze schuilen voor een hevige onweersbui, maar onder alle caféluifels en in alle portiekjes werd ze geconfronteerd met hordes rokers. ‘Schandalig hoe de rokers ieder droog plekje op straat bezetten’, briest ze. ‘Er was geen doorkomen aan. Ze lieten me geen keuze: het was sterven aan longkanker óf aan een longontsteking.’

Smeyers liet het daar niet bij en diende onmiddellijk een nieuw wetsvoorstel in dat roken tijdens regenbuien verbiedt binnen een straal van drie meter rond schuilinstallaties. Ze kreeg meteen de steun van CD&V-Kamerlid Nathalie Muylle: ‘Rokers worden voortaan verplicht om in de regen te staan. Het kan niet de bedoeling zijn dat niet-rokers het slachtoffer worden van het ongezonde gedrag van rokers en een longontsteking opdoen. Rokers kiezen er immers zelf voor, niet-rokers niet.’

Christine Mattheeus van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) vreest dat die nieuwe maatregel tot het failliet van 80 procent van alle cafés zal leiden: ‘Dit is de doodsteek voor 12.000 biercafés in ons land. Geen enkele van onze klanten kan nog van een lekker biertje genieten terwijl hij aan het verzuipen is in de regen. Bier en water, dat gaat niet samen!’ Bij Unizo en HoReCa Vlaanderen klinken gelijkaardige verwijten, maar zij zijn bereid zich erbij neer te leggen in ruil voor de legalisering van zwartwerk en een btw-verlaging voor alle horecazaken tot 0 procent.

Eric Beunckens (FedCaf):
‘Onaanvaardbaar. Adolf Schindler heeft destijds ook zes miljoen tegenstanders uitgerookt in de regen!’

De hardste reacties komt van de Federatie van Cafés van België (FedCaf Belgium). Gedelegeerd bestuurder Eric Beunckens: ‘Onaanvaardbaar. Dit zijn Gestapo-achtige toestanden! Adolf Schindler heeft destijds ook zes miljoen tegenstanders uitgerookt in de regen! Dat heb ik zelf gezien in die film van die Jood van Jurassic Park. Is het dat wat we willen? Dat de Joden terug aan de macht komen? Neen, daar zullen wij ons met alle geweld tegen verzetten!’