Henry VIII maakte handig gebruik van Twitter. Hij dicteerde tweets aan zijn dienstbodes om zo zijn publiek dispuut met de paus op de spits te drijven.

Henry VIII grootste historische twitteraar

Henry VIII staat op de eerste plaats in de top 100 van meest invloedrijke historische twitteraars. Die lijst werd opgesteld door Klout, een bedrijf dat de invloed van personen en organisaties op Twitter meet.

De meest invloedrijke historische twitteraar ter wereld blijkt dus Henry VIII te zijn. De renaissancevorst van Engeland gebruikte Twitter als zijn voornaamste wapen om de afscheuring van de Anglicaanse Kerk ingang te doen vinden bij de bevolking. Berichten als ‘for all the prelates at their consecration make an othe to the pope, clene contrary to the othe that they make to us, so that they seme to be his subjectes, and not ours’ vormden de directe aanleiding voor de breuk met de paus.

Voor alle duidelijkheid: omdat die boodschap meer dan 140 tekens telde, splitste Henry VIII ze over twee tweets. ‘Nogal veel geschiedkundigen maakten de verkeerde conclusie dat tweets in de late middeleeuwen langer waren’, legt historicus Marc Reynebeau uit. ‘Hij dicteerde zijn tweets ook aan een dienstbode, die ze vervolgens doorstuurde. Ook dat was gebruikelijk voor die tijd.’ Verder gebruikte Henry VIII Twitter ook frequent om promotie te maken voor zijn reality-soap ‘The Tudors’.

Marie-Antoinette staat op een verdienstelijke tweede plaats. Die heeft ze uitsluitend te danken aan haar ongelukkige tweet uit 1789 over de hongerende bevolking: ‘S’ils n’ont plus de pain, qu’ils mangent de la brioche.’ Het was eigenlijk een privébericht, bestemd voor haar minnaar Axel von Fersen, maar de koningin van Frankrijk had het per ongeluk in haar publieke tijdlijn gepost. Het bericht werd een uur later weer verwijderd, maar was tegen dan al opgepikt door de media, die het breed op hun voorpagina’s uitsmeerden. Dat leidde uiteindelijk tot een Franse Revolutie en tot de onthoofding van Marie-Antoinette.

De top drie wordt vervolledigd door de zanger van The Beatles, John Lennon, die in 1967 vele fans voor raadsels stelde met het onbegrijpelijke bericht ‘daed si luaP’. Pas enkele jaren later ontdekte Tom Zarski, een student uit Michigan, dat de tweet achterstevoren gelezen de verborgen boodschap onthulde dat mede-Beatle Paul McCartney dood was. Later zou Lennon nog in een tweet beweren dat hij eigenlijk een recept voor veenbessensaus wou verspreiden, maar uit onervarenheid met het medium te snel op de verzendknop drukte.

De minst bekende naam op de lijst is Rudolf Strohköpfchen (plaats 62). Strohköpfchen was het jurylid dat in 1909 zijn oordeel over Hitlers toegangsexamen voor de Weense kunstacademie op Twitter gooide: ‘Ein Stümper, die nicht einmal meiner Küche malen sollte.’ De tweet ging in geen tijd de hele wereld rond, waarna Hitler zwoer wraak te nemen op de hele wereld voor deze publieke vernedering.

Franse koningin Marie-Antoinette staat op tweede plaats met ongelukkige tweet uit 1789 over de hongerende bevolking

De enige Belg in de top 100 van historische twitteraars is Charles Woeste (plaats 97), de katholieke minister van Staat die van zijn Twitteraccount een uiterst efficiënt campagnemiddel voor het meervoudig stemrecht had gemaakt. Ontslagnemend minister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) staat tot zijn eigen verbazing niet in de top 100. ‘Daar had ik toch op gehoopt, omdat ik met één tweet de regering heb laten vallen en de langste regeringsvorming ooit heb opgestart’, aldus een teleurgestelde Q. Volgens een Klout-official werd de inzending van Van Quickenborne, ‘alea jacta est’, gediskwalificeerd omdat het om plagiaat ging van een tweet van de Romeinse veroveraar Julius Caesar (plaats 49).