Het peleton voorbij de dagelijkse bluescreen, waarop in samenspraak met Franse landbouworganisaties soms zonnebloemen worden geprojecteerd.

Scenaristen Tour de France in topvorm

De Tour de France wordt dit jaar gekenmerkt door een ongekend aantal valpartijen en opgaves. Een bewuste keuze, zeggen de scenaristen. En ze beloven nog veel meer.

Het is een voor het publiek goed bewaard geheim dat de Tour wordt opgenomen in een tv-studio ten zuiden van Parijs. De wedstrijdorganisatie ASO nam die beslissing toen bleek dat filmen op locatie te duur werd. Sindsdien wordt het parcours met moderne technologieën tot in de puntjes nagebootst en krijgen de renners elke morgen het scenario in handen.

Dit jaar staan de scenario’s bol van intriges en plotwendingen. Vaak tot spijt van de hoofdrolspelers. ‘Ik ben er kapot van dat ik zo snel uit de serie werd geschreven’, jammert Jurgen Van den Brouck. ‘Nu kan ik het publiek niet tonen wat ik waard ben, maar er is weinig aan te doen.’

De rennersvakbond echter vond het in de eerste Tourweek van het goeie te veel en beweert dat de ASO zijn scenaristen niet meer in de hand heeft. ‘De ASO heeft schrik om in te grijpen’, zegt vakbondsafgevaardigde Ronny Rooiakkers. ‘Ze vrezen dat de scenaristen in staking zullen gaan als ze hen beperkingen opleggen. Zo’n scenaristenstaking zou een Tour opleveren zonder ontsnappingen en zonder animo, aangezien de renners niet meer zouden weten wat te doen. Bovendien is de ASO ook bijzonder blij met alle aandacht. Kort na het incident waarbij een wagen Johnny Hoogerland de prikkeldraad inreed, stegen de kijkcijfers naar een absoluut record’, weet Rooiakkers.

De scenaristen zelf laten het alvast niet aan hun hart komen. Ze wisten de cliffhanger uit de seizoensfinale van vorig jaar (de clenbuterol-zaak rond Alberto Contador) succesvol te rekken tot in de huidige editie, en beschikken daardoor over een verhaallijn die nog steeds niet uitgespeeld is. Aan het begin van de tweede Tourweek maken ze het publiek warm voor wat nog komen zal. ‘Zonder al te veel te willen verklappen, kunnen we wel al zeggen dat er nog meer intriges en plotwendingen op komst zijn. We denken daarbij een massale valpartijen en dopingaffaires waarbij zelfs de favorieten niet verzekerd zijn van een goede afloop.’