Pat McQuaid krijgt de wind van voren. De UCI-voorzitter stelde dat Weylandts overlijden de renner niet vrijstelt van een dopingcontrole.

UCI eist postume dopingtest op Weylandt

De wielerwereld reageert diep geschokt op de suggestie van Pat McQuaid, voorzitter van de Internationale Wielerunie, om een dopingtest uit te voeren op het lichaam van Wouter Weylandt.

‘Dit is walgelijk. Smakeloos. Alle normbesef voorbij.’ Dat zegt Patrick Lefevere, sterke man van wielerteam QuickStep, over de eis van de UCI om het lichaam van de overleden wielrenner Wouter Weylandt alsnog aan een dopingtest te onderwerpen.

De Gentse wielrenner maakte vorige week een fatale val tijdens de Giro. Met een emotionele, talrijk bijgewoonde uitvaartplechtigheid in Gent namen collega’s, fans, vrienden en familie gisteren afscheid van Wouter Weylandt. Begraven werd hij echter nog niet: de UCI startte een procedure op om een postume dopingtest uit te kunnen voeren op het lichaam van de betreurde sportman.

‘Mijn medeleven met de familie is diep, mijn respect voor het palmares van Weylandt groot’, zo begon de Ier McQuaid gisterenmiddag een persconferentie. De aanwezige pers verwachtte een huldebetoon aan de renner van Leopard-Trek, maar dat pakte anders uit. ‘Toch kan de UCI niet anders dan haar eigen regels volgen. Aangezien Wouter Weylandt op de lijst stond van te controleren renners, ziet de Internationale Wielerunie zich genoodzaakt om alsnog een bloedstaal te onderzoeken. Het betreft een routineklus. Wij hopen dat dit met de nodige sereniteit kan gebeuren.’ Meer had McQuaid niet te zeggen.

De internationale wielerwereld reageert met verstomming. ‘De UCI plaatst zich andermaal boven elke moraal en boven elke emotionele waardigheid’, stelt Claude Droussent, hoofdredacteur van de Franse sportkrant L’Équipe. ‘Met bureaucratische monsterachtigheid ontheiligt zij een held van het wielrennen en van de sport in het algemeen.’

Droussent hoopt dat de UCI ‘snel tot inkeer komt’ en dat McQuaid ‘ernstig gaat afwegen’ of hij nog wel kan functioneren als voorzitter.

Ook Weylandts teamgenoot Fabian Cancellara reageerde met verstomming. ‘Als dit waar is, vraag ik me af waarom ik nog wielrenner ben. Met een organisatie die letterlijk over lijken gaat, wil ik niets maar dan ook niets te maken hebben’, zei de Zwitserse wielrenner aangedaan tegen Sporza.

‘Dit is extreem. Voor deze schande bestaan geen woorden’, voegde Cancellara er nog aan toe.

Vanuit Lausanne liet ook Jacques Rogge, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) én Gentenaar, afkeurende woorden horen. ‘Het is gepast dat een sportorganisatie met het grootst mogelijke respect afscheid neemt van haar iconen. Als een al te strikte interpretatie van de regels de rouw van de nabestaanden verstoort, verliezen die regels hun morele geldigheid’, schreef Rogge in een officieel communiqué. ‘Zoiets is een ontzettend koude douche in zo al droeve periode.’

Van Rogge is bekend dat hij zelden het achterste van zijn tong laat zien. Een dergelijke veroordeling geldt als een zware aanfluiting aan het adres van Pat McQuaid.

Fabian Cancellara:
‘Dit is extreem. Voor deze schande bestaan geen woorden’

De UCI-voorzitter haastte zich om te stellen dat de journalisten zijn woorden verkeerd geïnterpreteerd hadden. ‘Uiteraard respecteert de Wielerunie het verdriet van de fans en de familie. Ik neem er akte van dat het leed nog vers en rauw is’, zei McQuaid. ‘Ik wou simpelweg nog eens de nadruk leggen op de regels van de UCI. Die zijn wat ze zijn.’