De VRT laat loodgieter Mo uit Thuis aan gezinshereniging doen. Zo haalt de VRT haar eigen quota en kan ze besparen op personeelskosten. (Foto Janus Verrelst)

VRT brengt hele familie Mo over naar ‘Thuis’

De VRT zal meer allochtonen op het scherm brengen. Zo kan ze haar streefcijfers voor allochtone personeelsleden halen én tegelijk besparen op personeelskosten.

De VRT had eind 2010 maar 1,07 procent personeelsleden van allochtone afkomst. Ze haalt dus haar eigen streefcijfer van 2,5 procent niet. Bovendien moet de VRT nog altijd 65 miljoen euro besparen. Gedelegeerd bestuurder Sandra De Preter gelooft nu voor beide problemen een oplossing te hebben: ‘We maken van de nood een deugd, en laten gewoon meer werk doen door mensen uit lageloonlanden. Het krikt onze quota  op én het zorgt voor een serieuze besparing op de loonkost.’

In de eerste plaats wil De Preter de kijkcijferkanonnen aanpassen: ‘In de dagelijkse soap Thuis zou het bedrijf Sanitechniek volledig overgenomen worden door de familie van de Pool Waldek. Poolse loodgieters werken immers tot vier keer goedkoper en ze tellen mee voor onze streefcijfers van allochtone werknemers. Komend seizoen zal ook Mo zijn vrouw Bianca in de steek laten in Marokko om een traditionele bruid huwen uit het Marokkaanse Taourirt. In het kader van de gezinshereniging kunnen dan een heleboel Marokkaanse neven en nichten overkomen naar het kleine scherm. De Vlaamse personages schrijven we uit de serie, allemaal op de vlucht omdat de buurt achteruit gaat. Alweer een fikse besparing, want Marokkaanse acteurslonen liggen een pak lager.’

Dat productiehuis Woestijnvis in 2012 de samenwerking met de VRT stopzet, ziet De Preter als een godsgeschenk: ‘Het vertrek van Woestijnvis brengt heel wat opportuniteiten met zich mee. Waarom zouden we quizzen als De slimste mens of De Pappenheimers niet door Brazilianen laten presenteren? De aangebrande moppen en seksistische grappen zullen er alleen maar pittiger op worden als ze door wulpse Latina’s worden verteld. En waarom zouden we geen spannende kwaliteitsseries kunnen draaien over pakweg de Ronde van Burkina Faso of de Ronde van Mali? Uiteraard enkel met lokale acteurs en een lokale productieploeg, dat spreekt.’

De Preter overweegt verder nog om de presentatoren en presentatrices stelselmatig te vervangen door Indiërs. ‘Nu al maken we regelmatig gebruik van call-centers uit die regio voor interactieve programma’s als Eurosong of De Kom op tegen Kanker Show. De talenkennis van de Indiase call-centermedewerkers bleek daarbij nauwelijks een belemmering. Er zitten er vast wel een paar tussen die bereid zijn een facelift te ondergaan om de nieuwe Martine Preenen te worden.’

Sandra De Preter:
‘De Vlaamse personages schrijven we uit de serie: allemaal op de vlucht omdat de buurt achteruit gaat’

Het gerucht dat Het journaal, TerZake, Reyers laat en De zevende dag vanaf 2012 gebracht zullen worden door freelancers van Al-Jazeera, wil De Preter niet bevestigen. Er ligt naar verluidt ook een plan op tafel om bejaarde journalisten terug te roepen uit hun pensioen, zoals VT4 deed met Dirk Tieleman. ‘Een dergelijke ingreep is niet aan de orde’, weerlegt De Preter. ‘Wij laten ons niet beïnvloeden door de concurrentie. Al volgen we natuurlijk met argusogen wat Woestijnvis met VT4 aanvangt.’