Geronimo Stilton op de boekenbeurs. Door de militaire operatie die naar hem genoemd is, wordt hij alleen maar populairder bij kleine kinderen.

Pakistan verbrandt boeken Geronimo Stilton

Moslimleiders in Pakistan hebben jeugdboeken van Geronimo Stilton verbrand. Ze nemen het niet dat de operatie om Bin Laden te doden naar de populaire jeugdheld werd genoemd.

Het zijn geen makkelijke dagen voor Pakistan. De Amerikaanse operatie Geronimo, waarbij Osama Bin Laden werd gedood, toonde niet alleen pijnlijk aan dat de VS zich niets aantrekt van Pakistan, het toont ook aan dat het Pakistaanse leger niet veel weet of kan.

De Pakistaanse bevolking is ook boos dat de operatie genoemd werd naar een populaire jeugdheld, Geronimo Stilton. Dat komt over alsof een klein kind Osama Bin Laden kon vangen, maar het Pakistaanse leger niet.

Pakistan vindt ook dat de filosofie van Geronimo Stilton te veel leest als de Amerikaanse moraal: ‘Het gedrag van Geronimo Stilton’, staat op zijn website te lezen,  ‘is gebaseerd op universele ethische waarden, zoals toegankelijk zijn voor anderen, het verlangen om goed te doen, de overtuiging om te willen groeien en jezelf te willen verbeteren. Geronimo bezit een gezonde dosis optimisme: hij laat zijn kop nooit hangen in negatieve situaties.’

‘Dat kan allemaal wel zijn’, zei de Pakistaanse president Asif Ali Zardari gisteren, ‘maar ondertussen komen ze zich met hun universele waarden wel overal moeien. Die Geronimo Stilton ook. Die denkt dat hij zomaar wat spelletjes kan spelen in pyramides zonder de soevereiniteit van het Egyptische volk te schenden.’

‘En dan nog dat krantje waar Geronimo Stilton voor schrijft: De Wakkere Muis. Zo’n openlijk libertijns seksuele indoctrinatie pikken we niet in een islamitisch regime als het onze.’ Ali Zardari zei gisteren ook nog dat weigert foto’s van de boekverbranding te verspreiden, omdat ze te gruwelijk zijn voor Pakistaanse kinderen.

In eigen land zal het Pakistaans verzet wellicht weinig zoden aan de dijk zetten. Door de dood van Bin Laden, lijkt Geronimo Stilton alleen maar populairder te worden. ‘Ik vind het wel cool dat Geronimo die Bin Laden zo door zijn oog heeft geschoten en dan met zijn Black Hawk weer is weggevlogen’, zegt de vijfjarige Laura uit Mechelen. ‘Ik hoop echt dat hij foto’s van het lijk kan tonen in zijn volgende album.’

‘Ik vond ook de foto’s van Obama in de West Wing mooi’, zegt de vijfjarige Jacob uit Lier, ‘als ze daar zo allemaal samen naar Geronimo’s avontuur aan het kijken zijn. Bij ons in de living thuis kijken we ook zo, zelfs  op zondagavond als we eigenlijk al naar bed moeten. Geronimo is onze held!”