Het Klein Kasteeltje, hier tijdens de jaarlijkse opendeurdag, wordt het toneel voor de nieuwe VTM-reeks 'Wie krijgt de asielzoeker?'

VTM lanceert ‘wie krijgt de asielzoeker?’

Na het overdonderende succes van 'Wie kiest Pieter', werkt VTM aan een opvolger. Dat wordt 'Wie krijgt de asielzoeker'.

Wekenlang was Vlaanderen in de ban van één vraag. Niet of Osama Bin Laden dood is, waar Roger Vangheluwe nu weer zit of welke resultaten Wouter Beke aan de koning kan voorleggen. Wel wie Pieter kiest. Maandagavond verloste Pieter Loridon dan heel kijkend Vlaanderen uit zijn lijden: hij koos niet voor Laura, die nochtans veel op zijn Deense ex-vrouw Gill Andersen leek, maar op de sportieve tandartse Liesbet.

VTM werkt nu aan een vervolg. De werktitel luidt ‘Wie krijgt de asielzoeker’. De formule is conceptueel dezelfde, maar ondergaat een lichte variatie. Twaalf burgemeesters wonen een maand samen in een afgesloten ruimte in het Klein Kasteeltje in Brussel met één asielzoeker. Wie slaagt in de proeven, mag naar huis. Wie als laatste overblijft, moet de asielzoeker mee naar huis nemen én een opvangcentrum in zijn gemeente én in zijn straat bouwen.

N-VA-kamerlid Sarah Smeyers noemt het Vlaamse programma op een Vlaamse tv-zender met Vlaamse burgemeesters een goed initiatief. Alleen van die asielzoeker is ze niet overtuigd. Het budget voor de opvang van asielzoekers is vorig jaar met 109 miljoen euro gestegen, zegt ze. Smeyers noemt dat ‘niet te verantwoorden nu het begrotingstekort moet worden teruggedrongen’.

Smeyers is niet overtuigd van de aanpak die een Franstalige minister in de federale regering van plan is te nemen en eist structurele maatregelen. Het programma op VTM noemt ze een goede zaak, al dringt ze er op aan dat de procedure van een maand verkort zou worden, kansloze aanvragen van tv-migranten uit veilige landen zouden worden weggefilterd en er een betere opvolging van de gratis medische dienstverlening zou komen voor asielzoekers die te lang in aanraking zijn gekomen met de camera’s en daarna in een zwart gat vallen.

‘Wie krijgt de asielzoeker?’ start binnen twee weken. Volgende week kan u in de laatste aflevering van ‘Wie kiest Pieter?’ nog zien of het ook op romantisch gebied iets is geworden tussen Pieter Loridon en Liesbet.