De paus kuste zelfs de voetbalbeker van België, om de Rouches aan te moedigen op 21 mei de Belgische bekerfinale te winnen.

Leterme herkent in paus Standard-supporter

Volgens premier Yves Leterme waren de vele rood-witte vlaggen tijdens de zaligverklaring van Johannes-Paulus II dit weekend in de eerste plaats een steunbetuiging aan Standard Luik. De paus kuste zelfs de voetbalbeker om de Rouches aan te moedigen de bekerfinale te winnen.

De Franstalige vrijzinnigen hadden de voorbije weken kritiek op het bezoek van premier Yves Leterme aan het Vaticaan, maar de premier zag er niets religieus in. Het ging volgens hem gewoon om een bezoek aan een buitenlands staatshoofd.

Gisteren legde hij uit dat de vele roodwitte vlaggen op het Sint-Pietersplein een steunbetuiging aan Standard Luik waren voor play-off 1. Toen de paus een voetbalbeker kustte (zie foto), zag Leterme daarin de kerkelijke steun in dat de Rouches op 21 mei ook de beker van België winnen.

De uitspraken van de premier werden op ongeloof onthaald. Het deed denken aan Michel Daerden die in beschonken toestand met de pers dolt. Of aan de Marseillaise-flaters die Leterme tijdens zijn ‘normale’ premierschap regelmatig sloeg. Op het hoofdkwartier van CD&V tilt men niet zwaar aan de zaak. Volgens Rik Torfs zijn de uitspraken een perfect voorbeeld van de ideologische koers die de christendemocraten vanaf nu willen voeren, de enerzijds-anderzijds aanpak.

“Waarom zou een rood-witte vlag enkel voor Standard Luik of Polen kunnen staan. Aan de ene kant staat deze vlag voor het land, aan de andere kant voor een voetbalploeg,” volgens Torf. “Nergens staat in het canonieke recht dat een paus enkel en alleen paus is. Hij kan gerust ook voetbalsupporter zijn.” Premier Leterme kan volgens Vervotte en Torfs, de architecten van de nieuwe ideologie met deze uitspraken een nieuwe standaard stellen voor de communicatie van CD&V. “Een onderwerp van verschillende kanten bekijken, maar toch tot een sterke, weldoordachte conclusie komen, waar mensen iets mee kunnen. En waar de partij ook nog alle kanten mee opkan. “