De Loire-streek, waar Kate en William op discrete huwelijksreis gaan. Aangezien de bruidsmeisjes en -jongens niet meegaan, is het volgens het Vaticaan een uitgelezen vakantiebestemming.

Royal Honeymoon naar Loirestreek

Het pas getrouwde stel prins William en Kate Middleton verbaasden zondag de wereld door nog niet op huwelijksreis te vertrekken. Ze willen volgende week in het geheim naar de Loirestreek.

Prins William en Kate Middleton wandelden zondagvoormiddag blijgemutst Buckingham Palace uit. Dat verbaasde velen, want iedereen dacht dat ze al op huwelijksreis waren vertrokken naar een geheime bestemming.

Die bestemming is ondertussen uitgelekt: het Britse prinsenpaar vertrekt binnen enkele dagen naar de Loirestreek. Het was de aartsbisschop van Canterbury die via zijn contacten met het Vaticaan op het idee kwam. Hij vernam er van zijn katholieke collega’s dat je er discreet kan verblijven in een aangename en zonnige omgeving.

Het Vaticaan heeft voorzichtigheidshalve wel al gepolst of de bruidsmeisjes en -jongens die op de Royal Wedding present gaven ook mee gaan op huwelijksreis naar de Loire. Toen bleek dat dat niet het geval is, zei het Vaticaan dat de Loirestreek het pas getrouwde paar zeker niet zou ontgoochelen.

Dat William en Kate nog niet vertrokken zijn, komt omdat ze zondagochtend een ontbijtvergadering hadden met de Queen en premier David Cameron over de evaluatie van de trouw. ‘We hebben het weer gehad’, zei de Queen, ‘ik denk dat iedereen content kan zijn’.

Premier Cameron maakt zich wel zorgen over de factuur van het feest, die hoger is dan verwacht. Dat komt omdat op het avondfeest er meer gedronken is dan verwacht. Vicepremier Nick Clegg had eerst voorgesteld met bonnetjes te werken om de uitgaven onder een vooraf vastgelegd plafond te houden, maar de Queen weigerde dat.

Cameron wil nu de extra kosten verhalen op de 2 miljard mensen die naar het huwelijk hebben gekeken. Iedereen moet 1 pond betalen. ‘Het kan toch niet dat wij in tijden van besparingen het entertainment van de hele wereld organiseren. Het Verenigd Koninkrijk vraagt daarom eenmalig kijk- en luistergeld van de hele wereld. Als een land niet wil betalen, zullen we de Royal Air Force sturen. Die bombardeert nu toch al Libië. Ze kan er nog wel iets bij nemen.’

Premier Cameron maakt zich wel zorgen over de factuur van het feest, die hoger is dan verwacht. Dat komt omdat op het avondfeest er meer gedronken is dan verwacht.