Geen enkel idee op de redactieplanning van uitgever Gianni Caspaer voor 1 april. De Rechtzetting moet zich noodgedwongen wenden tot andere bronnen.

Redactie weet niet wat te doen met 1 april

De redactie van De Rechtzetting, een elfkoppig team van schrijvers die van elkanders bestaan niet afweten, heeft geen inspiratie voor 1 april. Enkele kranten schieten te hulp.

‘Wat zullen we doen op één april?’, vroeg Gianni Caspaer, uitgever van nieuwssite De Rechtzetting, een maand geleden op de redactievergadering. De nadruk lag zo gruwelijk hard op de ‘één’ dat collectieve sidderingen door de kernredactie golfden.

Geen van de kernredacteurs wist een bevredigend antwoord te formuleren. ‘We kunnen toch maar moeilijk écht nieuws verzinnen?’, verzuchtte Sam Maeters. Eindredacteur Jonas Aepenbroot beaamde: ‘Onze taak is om de werkelijkheid recht te zetten. Als we nu ook gaan beginnen met het níéuws recht te zetten, hoeft het voor mij niet meer.’

‘Als we nu eens echt nieuws verkopen als verzonnen nieuws, zou dat geen idee zijn?’, opperde Lars Ruysseldijck. ‘De massa zal zo verward zijn dat er paniek ontstaat. Een revolte van werkloze jongeren komt op straat om het gevestigde gezag te verpletteren onder vele spiksplinternieuwe sneakers. De vele ministers-presidenten van dit land, alsook de premier van vastlopende zaken, zullen De Rechtzetting komen smeken om alstublieft weer zever in pakskes te verkopen, in ruil voor fikse fiscale voordelen voor alle betrokken redacteurs.’

Redactrice Lydia Deceuninck mengde zich misnoegd in het debat. ‘Waarom moeten jullie het altijd zo ver zoeken? Humor betekent niet dat je de dingen tot in het absurde drijft. Ook met een eenvoudig verhaal kun je mensen aan het lachen brengen. Als ik nu eens mijn borsten interview, waarbij de ene de andere uitscheldt voor kankerbol, terwijl die andere snoeft dat ze niets te maken wil hebben met die hangjongere naast haar, zou dat niet veel prettiger zijn dan al dat politiek gedoe?’

Uitgever Caspaer besloot alle voorstellen in beraad te houden en kondigde vanochtend aan dat De Rechtzetting vandaag opteert voor radiostilte. ‘De klassieke media zijn ons te snel af geweest’, legt Caspaer uit in een perscommuniqué. ‘Hun meticuleus uitgewerkte aprilgrap over prins Laurent is geschraagd op een logistieke organisatie die wij ons niet kunnen permitteren. Op 1 april buigen wij deemoedig het hoofd voor onze concurrenten.’

Paul Daenen (HLN): ‘Jullie moeten je geen zorgen maken over 1 april: we’ve got it covered!

Nauwelijks vijf minuten later kreeg Caspaer echter telefoon van de hoofdredacteur van Het Laatste Nieuws, Paul Daenen. ‘Jullie kunnen gerust enkele nieuwtjes van ons overnemen die niet zouden misstaan op De Rechtzetting‘, meldde Daenen enthousiast. ‘Zo hebben we een artikel waarin bewezen wordt dat je van beffen sneller keelkanker krijgt dan van roken. Ook hebben we een grappig verhaal over een leraar die voor zijn klas een konijntje slacht. Echt iets sappigs voor op een vrijdag. Wat hebben we hier nog? O ja, deze zul je leuk vinden: “Meisje gestopt met studeren door opdringerige apen“. Enfin, soit, kortom, jullie moeten je geen zorgen maken over 1 april: we’ve got it covered!