Een toekomstbeeld van Brussel aan het begin van de 22ste eeuw. Pas dan zal Yves Leterme de langstzittende premier van lopende zaken zijn van het ons bekende heelal.

Intergalactisch record regeringsvormen nabij

Yves Leterme (CD&V) glundert van trots. Hij is de langstzittende premier van lopende zaken die de aarde ooit gekend heeft. Het intergalactisch record heeft hij echter nog niet op zak.

Terwijl de rest van België reeds op 17 februari het wereldrecord regeringsvormen vierde, liet ontslagnemend premier Yves Leterme pas dinsdag de champagneflessen knallen. Volgens de telling van ‘Niet in onze Naam’ is hij immers nu pas de langst zittende regeringsleider van lopende zaken. Speciaal voor de gelegenheid had Leterme Hugh Beaver, oprichter van het Guinness World Records Book, uitgenodigd. Die bevestigde off the record dat het record in de volgende editie van het wereldberoemde boek zal worden opgenomen.

Muggenzifters merkten op dat Cambodja in 2004 nog beter deed. Daar werd pas na 353 dagen onderhandelen een regering gevormd. België zou officieel dus nog geen wereldrecordhouder zijn. ‘Maar Cambodja telt niet mee, want dat was tot 2004 geen echt land. Er was niet eens een regering van lopende zaken’, stelde minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V). ‘De eer is wel degelijk aan ons.’

Maar het wereldrecord blijkt niet voldoende voor Leterme. In een persmededeling verklaarde hij dat hij nu ook een gooi wil doen naar het intergalactisch record regeringsvormen. ‘Mijn huidige wereldrecord was slechts een vingeroefening voor het echte werk. Voor een intergalactisch record moeten we de horizon verruimen naar een breder tijdskader. Ik voorzie daarin geen noemenswaardige problemen. Een regering van lopende zaken kan gerust enkele generaties overspannen. Het zal ons land enkel voordelen opleveren. De financiële markten verkiezen immers de stabiliteit van een decennialange regering van lopende zaken boven de onzekerheid van vierjaarlijks wisselende coalities.’

Caroline Spaas van de jongerenbeweging ‘Niet in onze Naam’ bereidt alvast een intergalactische Frietdag voor op 29 maart 2116. ‘Volgens onze berekeningen breken we dan het record van de Golgafrinchanen van de B-Ark. Die hadden vijf generaties nodig om een regering te vormen, nadat ze eerst hun tijd hadden genomen voor een uiterst grondig behoeftenonderzoek’, legt Spaas uit.

Edmond Cocquyt Jr., organisator van het Gentse volksfeest, spreekt dat tegen: ‘De Golgafrinchanen in kwestie bevonden zich tijdens hun recordpoging niet op hun thuisplaneet Golgafrincham, maar op de aarde. Technisch gezien is het dus geen echt intergalactisch record. Wij organiseren al eerder een volksfeest in tal van habitats verspreid over het heelal, namelijk op 17 februari 2112. Dan zitten we immers even lang zonder een regeerakkoord als de bevolking van de Rockhopper bij Janus.”

Niet in onze Naam: ‘Op 29 maart 2116 breken we het record van de Golgafrinchanen van de B-Ark’

Vlaams minister-president Kris Peeters laat zich naar eigen zeggen niet vastpinnen op een deadline: ‘Zolang alle Vlaamse partijen achter de Octopusnota blijven staan, kan de intergalactische recordpoging niet mislukken. Het is vooral van belang om ons niet uit elkaar te laten spelen en per ongeluk onderhandelingsvoorstellen te lanceren die begrijpelijk én aanvaardbaar blijken voor de Franstaligen.’