Fans van AA Gent zullen voortaan enkel nog topmatchen te zien krijgen. Geen gedoe meer met minderwaardige clubs als Zulte-Waregem of Cercle Brugge. (Yannig Van de Wouwer).jpg

Grote Vier voetbal beginnen eigen competitie

De G4, de vier topploegen uit de vaderlandse voetbalcompetitie min Standard, komen na aanhoudende kritiek met een nieuwe competitieformule op de proppen. In de nieuwe hoogste klasse zullen slechts vier ploegen deelnemen.

Anderlecht, Genk, Brugge en Gent zullen vanaf het seizoen 2012-2013 als enige ploegen deel uitmaken van de Jupiler Superpro League. ‘We hebben geprobeerd om ons constructief op te stellen’, zegt AA Gent-voorzitter Ivan De Witte. ‘Maar blijkbaar werd ons hervormingsvoorstel niet gesmaakt door de kleinere ploegen en hun fans. We trokken hieruit onze conclusies en hebben eenzijdig besloten om als vrienden uit elkaar te gaan.’

‘De nieuwe formule is heel simpel, bijgevolg valt ze ook uit te leggen aan onze fans’, weet Vincent Mannaert, manager van Club Brugge. ‘De eerste fase van de competitie telt dertig speeldagen. De vier ploegen spelen met andere woorden tien maal tegen elkaar. Daarna volgen de play-offs. Daarin nemen de beste vier ploegen het nog twee maal tegen elkaar op. Wie na 36 speeldagen het meeste punten heeft, mag zich Belgisch kampioen noemen.’

‘Deze hervorming heeft niks dan voordelen’, vindt Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck. ‘Er staan elk weekend twee toppers op het menu, daar kunnen de fans niet tegen zijn. Er zijn geen wedstrijden meer tegen derderangsclubs. Doordat de vier beste ploegen steeds tegen elkaar spelen, zal het niveau exponentieel stijgen. Dat zal ook zijn doorslag hebben op Europees niveau. Ik voorspel dat het Belgische clubvoetbal opnieuw de internationale hoogdagen van weleer tegemoet gaat.’

Wat de gevolgen zijn voor de andere clubs, is vooralsnog onduidelijk. Wellicht kunnen zij rekenen op een gouden handdruk van de G4. ‘Om hen niet volledig aan hun lot over te laten, kunnen we eventueel een kleine vergoeding voorzien’, vervolgt Van Holsbeeck. ‘Dat moet hen de kans geven om zich te organiseren in een soort van parallelle competitie. We mogen tenslotte niet vergeten wat die kleine clubjes uit de bodem van het klassement voor ons gedaan hebben. Door steeds van ons te verliezen hebben ze onze fans door de jaren heen veel plezier verschaft. Die geste zullen we nooit vergeten’, besluit de sterke man bij Anderlecht.

Herman Van Holsbeeck: ‘Doordat de vier beste ploegen steeds tegen elkaar spelen, zal het niveau exponentieel stijgen’

Standard, dat zich altijd gedistantieerd heeft van de G4, overweegt een competitie op zichzelf te beginnen. ‘Onze fans zijn toch enkel geïnteresseerd in wat onze eigen spelers op de mat brengen’, weet sterke man Luciano D’Onofrio.