De afstandsbediening die Wieske kwijtgeraakt is. Lezers die er nog één op overschot hebben, kunnen het leven van de oude dame weer zin geven.

Oudje is kaske kwijt: al twee maanden drama

Wieske Peerels (94) uit Puurs is intriest: ze is haar favoriete afstandbediening voor de televisie kwijt. Groot drama! Ze raakt nu amper in slaap en begint regelmatig hard te kijven. Haar kinderen zijn wanhopig op zoek naar een identiek exemplaar.

‘Is dit uw kaske?’, vraagt dochter Mia aan haar moeder Wieske (94). ‘Neen, dat is een ander kaske!’, antwoordt de pientere bejaarde vol verdriet.

Marieke Hamelinckx en haar man David Moors (beiden 63) zitten met de handen in het haar. ‘In 1984 kochten we in winkel Megapool een Philips-tv voor ons moeder’, vertelt Mia. ‘Er zat een afstandsbediening bij, met voorkeurzenders en volumeregeling en al. Mama was er echt zot van. Zonder haar kaske keek ze geen televisie. De afstandsbediening ging mee naar de winkel, naar de auto, naar bed: ze was er zo aan gehecht dat ze niet meer zonder kan.’

Helaas: sinds twee maanden is de afstandsbediening verdwenen. ‘Vermoedelijk heeft Wieske het kaske ergens neergelegd, en is ze het door haar dementie vergeten. We hebben overal gezocht: achter het gasfornuis, in het kippenhok, bij de huisarts… Maar het is nergens te vinden. We kunnen ook geen nieuw exemplaar gaan kopen, want Megapool heeft dit model televisie niet meer in voorraad. Bovendien is de winkelketen in 2004 failliet gegaan, waardoor het helemaal onmogelijk is om nog zo’n kaske te kopen.’

Wieske kan er niet van slapen. ‘Ze kan niet zappen, terwijl de televisie vast staat op de Turkse zender TRT. We proberen ons moeder af te leiden door de hele avond met haar in de keuken te zitten kleurenwiezen, maar we zijn eraan voor de moeite wanneer ze naar bed gaat. Daarvoor moet ze immers door de living, waar haar televisietoestel staat. En dan begint ze natuurlijk weer te kijven. Een universele afstandbediening brengt ook geen soulaas: ze weigert een andere afstandbediening te gebruiken dan haar eigen favoriete kaske. De knopkes staan niet goed, beweert ze dan koppig.’

Dochter Mia: ‘Mama kan niet meer zappen, terwijl de televisie vast staat op de Turkse zender TRT’

Nu doen de kinderen van Wieske een oproep: ‘Onze laatste hoop is dat één van de lezers van De Rechtzetting nog een gelijkaardige afstandbediening heeft. Een kaske van een Philips Matchline V6720 uit 1984.”

Lezers die Wieske kunnen helpen, mogen de redactie mailen op redactie@rechtzetting.be.