De stunt van Ikea – biefstuk voor 2,5 euro – lokte heel wat volk. Daaronder ook volk dat een handleiding nodig heeft bij het verorberen van een warme maaltijd.

Biefstukken van Ikea doden drie gezinnen

Elf mensen zijn gisteren omgekomen bij de biefstukactie van meubelketen Ikea. Klanten konden voor amper 2,5 euro steak met frieten eten. Drie gezinnen overleefden dat niet.

De Zweede meubelgigant Ikea trakteerde zijn Belgische klanten gisteren op het zondagse gerecht bij uitstek: biefstuk met frieten. De kostprijs van 2,5 euro deed reguliere restauranthouders steigeren. ‘Stielbederf en oneerlijke concurrentie’, klaagde de horeca.

Over het algemeen kan de actie een succes genoemd worden: de verschillende vestigingen van Ikea mochten in totaal 430.000 klanten verwelkomen, een ongezien aantal.

Helaas werd dat succes overschaduwd door enkele spijtige overlijdens. In de Gentse winkel kwam een gezin van vier om het leven. Jacky Snelders en zijn vrouw Martine Smagghe stonden al een halfuur voor openingstijd aan de ingang te wachten. Toen ze eindelijk binnen mochten, stormden ze met hun kinderen Laura en Thomas naar het restaurant. Het gezin was zo vroeg gekomen omdat ze twee porties wensten te verorberen.

Tijdens het eerste bord biefstuk-friet liep het echter al mis. Snelders joeg zijn vrouw en kinderen zodanig op om snel te eten dat zij zich gezamenlijk verslikten en allevier de verstikkingsdood stierven. Hun dood werd pas vastgesteld toen een personeelslid de tafel kwam afruimen.

In de Zaventemse winkel slaagden Danny Vermeir en zijn dochter Yasmine er wel in om meerdere porties steak binnen te schrokken. De vierde biefstuk was er echter te veel aan: de magen van de veelvraten scheurden open, zodat etensresten en maagsappen in de buikholte terechtkwamen. Dat had een zeer acute ontsteking tot gevolg. Zo acuut zelfs dat vader en dochter ter plekke stierven, volgens ooggetuigen met hevige pijnen.

De moeder van het gezin, Sarah Van Peperinghe, zat zelf een slaatje met kip te eten, maar stortte zich uit ontreddering op haar vork. Ook zij stierf derhalve een gruwelijke dood.

In Antwerpen werd een gezin van vier verpletterd toen er paniek ontstond bij de massa aanschuivende klanten. Aangezien de slachtoffers van allochtone afkomst waren, werd hun identiteit niet bekendgemaakt. Na het afvoeren van de lijken keerde de rust terug en konden de autochtone klanten alsnog van hun favoriete gerecht genieten.

Testaankoop: ‘Zonder handleiding zit je in de miserie’

Om in de toekomst dergelijke incidenten te vermijden pleit consumentenorganisatie Testaankoop voor een handleiding bij het eten. ‘Ikea staat bekend voor meubelen die goedkoop zijn en snel in elkaar te steken zijn. Zonder handleiding zit je echter in de miserie. Die redenering gaat blijkbaar ook op voor hun eten’, zegt Ivo Michels.