Bakfietsen zijn niet geschikt voor onze samenleving, vindt Touring.

‘Haal monsters met drie wielen van de weg’

Mobiliteitsorganisatie Touring vindt bakfietsen een groter gevaar op de weg dan terreinwagens. “We kunnen beter bakfietsen helemaal van de openbare weg weren.”

Zondagavond eindigde een familiebezoek in Kessel-Lo op een drama. De driejarige Thomas M. werd pal voor het huis van zijn grootvader opgeschept door een bakfiets. De jongen overleefde de zware klap niet. De bakfietser reed gewoon door – op straat zijn geen remsporen gevonden.

Meteen nadat het drama bekend raakte, volgde een reactie van mobiliteitsorganisatie Touring. De automobielvereniging, die begin vorige week nog sussend reageerde op een dodelijke aanrijding door een pick-up, riep meteen op om bakfietsen te verbieden. ‘Deze fietsen zijn niet geschikt voor onze smalle fietspaden, en daar zien we nu de gevolgen van’, klinkt het in een mededeling.

De ‘monsters op drie wielen’ creëren volgens Touring een vals gevoel van veiligheid, belemmeren het zicht voor ligfietsen en bieden voetgangers geen schijn van kans bij een aanrijding. ‘Bakfietsen hebben een plompe transportbak zonder kreukelzones, waardoor er geen enkele schokabsorptie is bij een aanrijding. Bij een botsing met een auto is de schade aan de laklaag van die laatste bovendien veel groter dan met een gewone fiets.’

De voorbije jaren kwamen bakfietsen al vaker in opspraak. Verscheidene ouders zijn al met hun bakfiets over hun eigen kinderen gereden. Door de hoge zit en het grote koetswerk zijn peuters en kleuters nauwelijks zichtbaar van achter het stuur. ‘In België zijn dergelijke fietsen echt niet nodig’, besluit Touring. ‘Wie boodschappen en kinderen wil vervoeren, kan daarvoor makkelijk een pick-up of terreinwagen kopen tegen een betaalbare prijs. We halen de bakfietsen dan ook het best van de baan.’

Touring:
‘Bij botsing met auto is schade aan laklaag van die laatste veel groter dan met gewone fiets’

De Fietsersbond ziet de bui al hangen en pleit alvast tegen een verbod op bakfietsen. ‘Een dergelijk verbod gaat in tegen de individuele vrijheid van mensen, die zo’n bakfiets misschien niet altijd nodig hebben, maar in sommige gevallen dan weer wel. Wanneer we de toestand van onze Belgische kraterfietspaden bekijken, lijkt een bakfiets op vele plaatsen wel heel zinvol.’