De gevangenis van Andenne. 'Geen ideale plaats om voorbereid te worden op reïntegratie in de maatschappij', zeggen gevangenen zelf. (Foto loop_oh)

Gevangenen Andenne staken na steekpartij

In de Waalse gevangenis van Andenne, nabij Luik, gaan de gevangenen in staking. Dat doen ze nadat een gedetineerde gisteren twee cipiers had verwond met een mes.

‘Wie nu juist wat heeft gedaan, maakt niet zoveel uit’, zegt gevangene Michael G. in een telefoongesprek met de redactie. ‘Wat telt, is de onveiligheid die hier heerst. Dit is geen serene sfeer waarin we ons kunnen voorbereiden om terug te keren in de maatschappij’, klaagt G. ‘Gisteren waren het nu toevallig twee cipiers die slachtoffer werden, maar morgen kan de situatie net zo goed omgekeerd zijn.’

Naar verluidt zou de persoon die gisteren door het lint ging, stemmen gehoord hebben. ‘Wij horen allemaal stemmen’, verrast G. ‘De muren zijn hier zo dun en slecht geïsoleerd dat je voortdurend stemmen vanuit de cel naast de jouwe kunt horen. Misschien is dit een goed moment om ook dat aan te kaarten.’

De gedetineerden hebben afgesproken om vandaag een hele dag te staken. ‘We zullen afzien van al onze dagelijkse activiteiten’, zegt gedetineerde Mario S. ‘We zullen niet met gewichten zeulen op de binnenplaats, geen sloffen sigaretten verhandelen en geen drugs verstoppen in lichaamsholtes. Bovendien zal de activiteit in de douches tot een minimum beperkt worden. We hopen zo een krachtig en duidelijk signaal uit te zenden.’

De gevangenisdirecteur, Guy François, weet nog niet wat gedaan. ‘Als de cipiers staken, neemt de politie hun taken over. Maar we hebben geen scenario voor wanneer de gevangenen zelf staken. Misschien moeten we wat hangjongeren uit de buurt inschakelen om hen te vervangen’, twijfelt François.

Gevangenisdirecteur: ‘Misschien moeten we hangjongeren uit de buurt inschakelen om gevangenen te vervangen’

De staking bij de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB is ondertussen afgelopen. De bestuurders van metro, tram en bus hadden het werk neergelegd nadat één van hun collega’s een passagier een oplawaai had verkocht. Een stakingsaanzegging door enkele passagiersverenigingen werd afgewezen.