Homeopathische producten werken niet. Enkel als Westmalle Tripel verdund wordt, zijn er effecten vast te stellen.

Homeopathische Westmalle eist drie levens

Een protestactie met homeopathisch verdunde Westmalle Tripel heeft dit weekend verstrekkende gevolgen gehad. Niemand werd dronken, maar iedereen overleed wel binnen de 24 uur.

Een zware discussie tussen voor- en tegenstanders van homeopathie is dit weekend uit de hand gelopen. Zaterdag namen enkele leden van de wetenschappelijke organisatie SKEPP op het Brusselse Luxemburgplein homeopathisch verdunde dosissen van slangengif, belladonna en arsenicum in. Die ‘homeopathische zelfmoord’ moest duidelijk maken dat homeopathie niet werkt en dat het pseudo-geneesmiddel dan ook niet moet worden terugbetaald door de overheid.

Toen de plegers van de homeopathische zelfmoord zondag nog altijd kerngezond rondliepen, daagden drie voorstanders van homeopathie hen echter uit voor een nieuw duel. De leden van SKEPP zouden elk tien Westmalle Tripels drinken, terwijl de drie uitdagers homeopathisch verdunde hoeveelheden Westmalle met water zouden drinken. Volgens die laatsten zouden ze minstens even dronken worden als de leden van SKEPP.

Toen dat niet gebeurde, en de uitdagers bloednuchter bleven, werd één van hen kwaad. Hij verweet de SKEPP-leden dat ze in het geniep al gedronken hadden om de resultaten te vervalsen. De man raakte buiten zinnen van woede en werd daarna onwel. Hij stierf aan de gevolgen van een hartaanval op weg naar het universitair ziekenhuis in Jette.

Een tweede actievoerder kwam om toen hij na het drinken van tien glazen te snel haastte om te gaan plassen in een café op het Luxemburgplein. Door de urgentie van zijn sanitaire stop lette hij niet op het verkeer, en werd overreden door de zendwagen van de RTBf, die een vervolgitem wilde maken over ‘de homeopathische zelfmoord’.

De derde actievoerder, een Soedanese militair die enkele dagen op vakantie was bij familie in Ganshoren, vertrok ontgoocheld terug naar zijn thuisland. Daar kwam hij maandagnacht om in de rellen die nu al dagenlang veroorzaakt worden door de muiterij in het Soedanese leger.

Patrick De Witte: ‘Het is een moeilijke ochtend voor de wetenschap’

De leden van SKEPP lieten maandag weten zich niet zo goed te voelen. Onderzoek moet nu uitwijzen of de oorzaak ligt in de Westmalle Tripel of de homeopatische zelfmoord  van zaterdag. ‘Het is een moeilijke ochtend voor de wetenschap’, zei Patrick De Witte, één van de SKEPP-leden, maandagmorgen om halfzeven vanuit zijn bed.