De kerk van Michelbeke, waar de opstandelingen hun auto hebben geparkeerd. Even werd de sfeer grimmig.

Opstand Egypte slaat over naar Michelbeke

De opstand in Egypte dreigt niet alleen de rest van het Midden-Oosten te besmetten, maar is nu ook overgeslaan naar het Oost-Vlaamse Michelbeke. CD&V'ers kwamen op straat om het ontslag van burgemeester Herman De Croo te eisen.

Wat gevreesd werd, lijkt nu werkelijkheid te worden. De opstand in Egypte wakkert ook conflicten buiten de grenzen aan. Zaterdagmorgen, na de elfurenmis, trokken tien militanten van CD&V-N-VA het dorpsplein van Michelbeke op om het ontslag van burgemeester Herman De Croo (Open VLD) te eisen.

‘Tien mensen lijkt niet veel, maar vergis u niet’, zegt Fernand De Tant, de voorzitter van oppositiepartij CD&V-N-VA Brakel. ‘In Egypte wonen 80 miljoen mensen, en protesteren er 1 miljoen. Het regime wankelt er. In Michelbeke, een deelgemeente van Brakel, wonen 900 mensen. Als wij hier met tien mensen het dorpsplein bezetten, zijn wij zeker even representatief.’

Net als in Egypte wil het regime bovendien de opstand sussen door zich met paarden te mengen onder de menigte, zegt De Tant. ‘Zondagmorgen passeerde Herman De Croo op zijn ochtendlijk ritje op zijn paard. Hij probeerde op onze tien manifestanten in te praten, maar dat pakte niet. We vinden dat hij net als de Egyptische president Moebarak onmiddelijk moet opstappen, en net als Moebarak ook de macht niet mag overlaten aan zijn zoon.’

‘Fernand De Tant (CD&V-N-VA): Ik ben de Mohammed El Baradei van Michelbeke’

De Tant wilde niet ingaan op de vaststelling dat zondagmorgen maar negen mensen meer op het dorpsplein stonden, een daling met 10 procent. ‘Ik ben de Mohammed El Baradei van Michelbeke’, zegt de Brakelse CD&V-voorzitter. ‘We zullen nooit opgeven.’