Gedurende vele jaren was er geen kras te bespeuren op deze glazen deur. Zodra de belspelletjes afgeschaft waren, werd zij bijkans ingestampt. (Foto Zigazou76)

Nachtelijke criminaliteit gestegen sinds afschaffing belspelletjes

Er duikt een onaangenaam neveneffect op sinds de belspelletjes afgeschaft zijn. In zowat alle Vlaamse steden werd er sinds dinsdagnacht een stijging opgetekend van criminele feiten.

De politiezones Antwerpen, Gent en Brugge bevestigen dat ze sinds dinsdagnacht meer moeten uitrukken. Vaak gaat het om kleine vergrijpen als vandalisme en openbare dronkenschap.

Criminoloog en veiligheidsexpert Brice De Ruyver (UGent) meent een verklaring te hebben. ‘Uit de statistieken van het CIM (Centrum voor Informatie over de Media) blijkt dat de belspelletjes vooral bekeken werden door lageropgeleiden en dronken studenten. Dat zijn niet toevallig ook risicogroepen voor delinquent gedrag’, weet De Ruyver. ‘Nu ze ’s nachts niks om handen hebben, trekken ze de straat op, en zorgen ze voor heibel.’

In een persbericht pleit Lijst Dedecker ervoor om de belspellen weer in te voeren, zij het onder strenge voorwaarden. ‘Een kenmerk van de belspelletjes is dat mensen niet kunnen stoppen met ernaar te kijken. Je kunt ze zien als een soort babysit, een televisionele enkelband. We moeten onszelf de vraag durven te stellen wat erger is: werklozen die hun dopgeld via een tv-quiz herinvesteren in de economie? Of hun nachtelijke wandaden en de kosten daaraan verbonden?’

Donderdagnacht nog werd de etalage van een Gentse winkel gesloopt door dronken jongeren. De jongeren hebben de feiten reeds bekend en verklaarden dat ze handelden uit verveling. ‘Als we vroeger thuiskwamen van een avondje uit, belden we naar Quizzit. We beledigden de presentatoren of maanden de presentatrices aan om hun borsten te tonen. Gisterennacht was dat niet mogelijk, dus hebben we stoom afgelaten op een andere manier. Een verkeerde manier, dat beseffen we’, schreef een van de studenten op zijn weblog.

Lijst Dedecker pleit voor herinvoering belspelletjes

De winkeluitbater diende een klacht in tegen de studenten én tegen de VMMa, die hij mee verantwoordelijk acht. De VMMa wou liever niet reageren op de feiten.