Zolang de school alleen het kweken van cannabis aanleert, bevindt ze zich in een grijze zone. Pas zodra er geoogst wordt, overtreedt ze de wet.

Tuinbouwinstituut Padre Pio leert leerlingen bio-cannabis kweken

De tuinbouwschool Padre Pio in Viersel leert de leerlingen sinds kort bio-cannabis kweken. Het initiatief moet het vakoverschrijdende project 'duurzaamheid' nieuw leven inblazen.

Door bio-cannabis te kweken probeert het Padre Pio-instituut in Viersel leerlingen warm te maken voor het vakoverschrijdende project ‘duurzaamheid’. De scholieren leren out-of-the-box te denken, hoe ze een rendabele onderneming moeten opzetten en krijgen drugspreventie. En dat alles door aan tuinbouw te doen.

Het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) steunt het initiatief als een proefproject. Daarbij wordt strikt opgevolgd of de school geen illegale activiteiten voert. Zolang ze zich beperkt tot het kweken van de planten, bevindt ze zich in een grijze zone. Zodra er geoogst wordt, overtreedt ze de wet.

Hennepteelt

Het vakoverschrijdende project duurzaamheid op het Pio-instituut draait al een tijdje niet zoals het hoort. Leerlingen zijn niet gemotiveerd, komen niet of doen niet mee met de activiteiten. Door bio-cannabis te kweken wil de directie daar iets aan doen, legt directeur Ward Van Bever uit.

‘Ten eerste sluit het project aan bij de corebusiness van de school, namelijk tuinbouw. Daarnaast is het project vakoverschrijdend. Leerlingen krijgen ook drugspreventie. De geschiedenisleerkracht behandelt de evolutie van de hennepteelt in de Lage Landen. De economielessen behandelen de vraag waar je als zelfstandige met je zwart of grijs geld heen kan. In de muziekles worden de referenties naar ‘Nederwiet’ van Doe Maar uitgelegd en de muziekstijl reggae gesitueerd.’

‘Het project steunt op drie pijlers’, legt Van Bever uit. ‘Naast praktijk en theoretische context is er ook ook actualiteit. Ons land valt uit elkaar. België wordt steeds meer een staat waarin niets nog werkt. We staan in hetzelfde rijtje als Congo, Irak, Sierra Leona en Afghanistan. Een falende staat kan van zijn inwoners niet verwachten dat ze binnen de lijntjes blijven kleuren.’

Volgens de directeur komt het erop aan leerlingen voor te bereiden op die moeilijke wereld buiten de schoolmuren. ‘De drugskweek en –handel is binnen wel meer falende staten een lucratieve bezigheid. Wij willen onze leerlingen, die vaak uit kansengroepen komen, goed voorbereid die harde wereld insturen.’

Trekt uw plant

Voor de praktische organisatie van de projectweek ging het tuinbouwinstituut aankloppen bij de Antwerpse vzw Trekt Uw Plant. Zij kweken al langer cannabis in groep. Via een constructie van lidmaatschap en het principe dat elke Belg één plant mag kweken, wordt de wet omzeild. In eerste instantie leek de restrictie dat elke kweker achttien jaar moet zijn een probleem. Maar het project staat alleen open voor zevende jaars, bissende zesdes en trissende vijfdes. ‘Een niet onaanzienlijk deel van onze populatie. Momenteel doen een honderdtal leerlingen en twintig leerkrachten mee. De serres zullen nog te klein zijn’, glundert de directeur.

‘Wij willen onze leerlingen, die vaak uit kansengroepen komen, goed voorbereid de harde wereld insturen’

Toch zijn niet alle leerlingen even enthousiast over het nieuwe project. Eén van hen – noem me maar Fakke – wil getuigen. “Van Bever is een hippie. Zijn bijnaam is De Zwever. Met zijn joints ook altijd. Hij heeft een rondvraag bij de leerlingen gedaan en die was duidelijk: wij wilden bollen (xtc, nvdr) maken of speed en cocaïne. Dingen waar je iets aan hebt. Je kunt er op doorgaan. Of echt goed geld mee verdienen als je zelf niet gebruikt. Er is geen inspraak in deze school, dat is het hele probleem.’