Bpost noemt zichzelf een bedrijf met een nieuwe merkidentiteit, met een nieuwe naam en een gemoderniseerd logo. Kabouter Lui past niet in dat plaatje.

Bpost eist ontslag tv-postbode Kabouter Lui

Het zou goed zijn dat in de kinderreeks Kabouter Plop het personage van Kabouter Lui - een kabouter die altijd moe is - niet langer een postbode is. Dat zegt de gedelegeerd bestuurder van Bpost, Johnny Thys, die bezorgd is over het nieuwe imago van zijn bedrijf.

Voor het Belgische postbedrijf De Post/La Poste wordt 2011 een belangrijk jaar. Vorig jaar veranderde de firma haar naam in het dynamische Bpost. Dat moest duidelijk maken dat het niet langer over de oude posterijen gaat, maar om een onderneming die straks in de vrijgemaakte postsector haar mannetje kan staan.

Gedelegeerd bestuurder Johnny Thys neemt dat imago heel ernstig. Gisteren raakte bekend dat hij vorige week een aangetekende brief stuurde naar Studio 100, het productiehuis dat Kabouter Plop maakt. Hij neemt het niet dat de rol van de postbode in de kinderreeks gespeeld wordt door Kabouter Lui, een personage dat de meeste van zijn dialogen besluit met ‘ik word daar zo moe van’, waarna hij in slaap valt.

De aflevering die de spreekwoordelijke druppel vormde die de emmer deed overlopen, was er één waarin Kabouter Plop een uitnodiging krijgt voor een feestje. Die uitnodiging is door Kabouter Lui echter drie weken te laat afgeleverd, waardoor het feestje al voorbij is. Daarop wordt iedereen boos op Kabouter Lui, een rol van Chris Cauwenberghs.

Thijs vindt het storend dat jonge kinderen op die manier een verkeerd beeld krijgen van de posterijen. ‘Wij zijn een bedrijf met een nieuwe merkidentiteit, met een nieuwe naam en een gemoderniseerd logo. Dat straalt allemaal uit dat we een toekomst- en klantgerichte onderneming zijn. Wij zijn het toonaangevende postbedrijf in België, waarin klanten hun vertrouwen stellen en blijven stellen.’

De CEO betreurt dat de postbode als enige typetje overblijft om de archetypische luie man gestalte te geven. ‘Vroeger had je in tv-reeksen champetters die op café bleven hangen of die te dom waren om zelfs de meest simpele diefstal op te lossen. Die tijd is voorbij. In Flikken zijn politielui heldhaftig, menselijk en sexy. Ook het typetje van de toogdrinkende beroepsmilitair is verleden tijd nu De Kampioenen ermee stopt. Nu lijkt het wel alsof werken bij Bpost je enige kans is om nog een “lui beroep” uit te oefenen.’

Thijs vreest dat luie kinderen opgroeien met het beeld dat ze maar beter postbode kunnen worden. ‘En dat kan niet’, zegt de postbaas. ‘Het is nefast voor ons Georoutesysteem.’

Bpost vreest dat luie kinderen opgroeien met het beeld dat ze maar beter postbode kunnen worden. Dat is op lange termijn nefast voor het Georoute-systeem

Ook bij de vakbond klinkt ongenoegen. ‘Het is niet prettig voor ons personeel om steeds weer geconfronteerd te worden met het imago van Kabouter Lui. Vooral postbodes klagen erover dat ze tijdens hun ronde nogal wat spot te verwerken krijgen’, zegt een afgevaardigde. Als Kabouter Lui in de reeks niet vervangen wordt, zou het weleens kunnen dat Studio 100 zijn post af en toe met drie weken vertraging krijgt, zo klinkt het hier en daar op de werkvloer.