Uitspraken als 'godverdoeme, miljaardenondedju, ik heb het hier weer aan mijn kloten' willen we niet meer horen op bouwwerven, zegt Paul Magnette.

Onbeleefde aannemer kan erkenning verliezen

Aannemers moeten voortaan een zesmaandelijks attest van beleefdheid kunnen voorleggen. Dat kondigde ontslagnemend minister van consumentenzaken Paul Magnette (PS) gisteren aan. De nieuwe regeling gaat retroactief in vanaf 1 januari.

Het wordt voor de sector wellicht een grote stap. Voortaan moeten aannemers ieder half jaar een nieuw attest van beleefdheid kunnen voorleggen. Als ze dat niet kunnen, verliezen ze hun beroepserkenning. Criteria voor beleefdheid zijn de timing respecteren, niet vloeken, geen commentaar leveren op het werk van andere aannemers, na het werk de werf opruimen en altijd telefoongesprekken beantwoorden.

Volgens minister Magnette krijgen zijn diensten heel wat van klachten over aannemers. Wat opvalt is dat niet zozeer de kwaliteit van het werk onder vuur ligt, maar wel de manier waarop men werven aanpakt. Op tijd beginnen is eerder uitzondering dan regel. Problemen zijn altijd de oorzaak van een andere aannemer. Vaak gehoorde uitlatingen zijn: ‘godverdomse prutsers, triestige bricoleurs en charlatans’.

proefproject

Magnette erkent dat de maatschappij in haar totaliteit ruwer wordt en dat onbeleefdheid niet enkel een probleem van aannemers is.  “Maar die verruwing wil ikzelf, samen met mijn partij, tegengaan. Een eerste stap is dat we waar mogelijk beleefdheid zullen reglementeren.” Ter controle zet het ministerie ambtenaren in als undercover-bouwheren. Zij zullen de ambtenaren op beleefheid contacteren,  hun beleefdheid controleren en beoordelen.

Magnette vindt niet dat hij overdrijft. ‘We vragen aan metselaars niet dat ze zeggen ‘Dank u, collega’, telkens iemand hen een baksteen doorgeeft. Maar e klassieker ‘miljaardegodverdomme, ‘k heb het weer aan mijn kloten’, willen we voortaan op bouwwerven niet meer horen.’

kaakslag

De belangenvereniging Confederatie Bouw spreekt van een kaakslag.  Volgens directeur Filip Cnudde gooit een heel klein percentage van alle aannemers de goede naam van hun vakgenoten te grabbel. “Wat de minister doet is met een kanon op een mug schieten.” Volgens Cnudde zoekt Paul Magnette electoraal gewin op de kap van eerlijke hardwerkende mensen. “Wat die Waal doet is puur populisme. Een typisch Brusselse maatregel van iemand achter een sossen-bureau. Stielbedervers. Wat zal het volgende keer zijn? Dat ze zwartwerk effectief zullen aanpakken?! Geen illegale Polen meer op de werf? Godverdomse cementjeanet.”

Magnette: ‘Een beleefde samenleving is een rechtvaardiger en progressiever samenleving’

Magnette reageerde gisteren beleefd op de reactie van Cnudde. ‘Ik neem akte van zijn standpunt. Maar ik blijf bij mijn visie dat een beleefde samenleving een rechtvaardigere en progressievere samenleving is. Indien de resultaten van het proefproject bevredigend zijn, zullen we de methode ook voor andere beroepsgroepen toepassen, zoals taxichauffeurs, redders in het zwembad, cafébazen, prostituees en parlementsleden die de minister ondervragen.”

Als ook die uitbreidingsprojecten goed lopen, zal ieder bedrijf een ‘Comité voor Veiligheid, Hygiëne en Beleefdheid op het werk’ krijgen.