De dolfijn in beter tijden. Natuurbeschermers pleiten nogmaals voor een verbod op vuurwerk.

Vuurpijl vermoordt dolfijn in Schelde

De dolfijn die reeds enkele maanden in de Schelde rondzwemt, is zondagmiddag levenloos teruggevonden. Het dier is vermoedelijk getroffen door een salvo vuurpijlen van het eindejaarsvuurwerk. 'De stad Antwerpen heeft zijn leukste attractie vermoord.'

De dolfijn die de afgelopen maanden verschillende keren werd gespot in de Schelde is niet meer. Het zeezoogdier spoelde zondagmiddag levenloos aan op het strand van Sint-Anna. Vermoedelijk werden vuurpijlen de bruinvis fataal. Bij de jaarovergang steekt de stad Antwerpen traditioneel een hele hoop vuurwerk af van op de oevers van de Schelde en veel van de uitgedoofde fusees komen in de machtige stroom terecht. Milieuverenigingen klagen daar al langer over.

‘Maar deze keer eisen wij dat er écht een onderzoek komt’, zegt Renaat Meiresonne van de natuurvereniging Fauna Linkeroever. ‘Als onze vermoedens juist zijn, dan hebben Patrick Janssens en zijn kliek een intelligent, zelfbewust zeezoogdier vermoord, en ik verwed er mijn hoofd op dat ik zeker ben dat onze vermoedens correct zijn. Bij de jaarovergang hebben mijn vrouw en ik geteld hoeveel uitgedoofde vuurpijlen er per minuut in het water plonsden. Dat waren er tientallen. Dat salvo hield wel twintig minuten aan. Sommige pijlen komen van honderden meters hoog uit de lucht gevallen. Als een mens zo’n pijl op z’n hoofd zou krijgen, was hij op slag dood.’

Meiresonne vreest dat de dolfijn geraakt werd toen hij bij het ademhalen aan de oppervlakte kwam. ‘Vermoedelijk heeft het dier nog een dag met een schedelbreuk rondgezwommen en is hij dan uitgeput en verdwaasd verdronken.’

Getuigen die op nieuwjaarsdag langs de Schelde wandelden zagen de dolfijn voor het laatst. Toen Lea Bonte (61) met haar kinderen en kleinkinderen een frisse neus ging halen, hielden zij even halt aan een aanlegsteiger langs Linkeroever. Daar spotten zij het dier. ‘Volgens mij leefde de dolfijn nog’, getuigt Bonte. ‘Maar het beestje maakte een suffe, gedesoriënteerde indruk.’

Ook Marc Schaetens merkte de dolfijn op. ‘Het beest was aan het zieltogen. Nu had ik me nooit kunnen inbeelden dat een zeedier daartoe in staat was, maar aan zijn bewegingen was duidelijk dat de dolfijn het noorden kwijt was’, zegt Schaetens. ‘Ik wierp de sukkelaar een stuk oud brood toe, maar daar reageerde hij niet op, wat ik zeer vreemd vond.’ Het kwam echter niet in hem op om de dierenbescherming te bellen. ‘Ik dacht dat het beest er wel door zou komen. Maar ik heb me vergist’, treurt Schaetens.

Gisterenmiddag werd het lijk van het zeezoogdier aangetroffen op het strand van Sint-Anna. ‘Een dierenarts zal een autopsie uitvoeren om de doodsoorzaak te achterhalen’, klinkt het bij de politie. ‘Wij sluiten nog niet uit dat het om een natuurlijke dood gaat. Evengoed kan de dolfijn tegen een voorbijvarende boot gebotst zijn.’

‘Als een mens zo’n pijl op z’n hoofd zou krijgen, was hij op slag dood’

Voorlopig heeft het schepencollege nog niet gereageerd op de aantijgingen van onopzettelijke doodslag. Burgers vragen de stad Antwerpen wel om alvast een rouwregister te openen. Een enkele ecologist vraagt het ontslag van de burgemeester.

Ook in het buitenland hadden dieren te lijden onder het feestgedruis. Zo viel in de Verenigde Staten een hele zwerm vogels dood uit de lucht door vuurwerk.